Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Stará plovárna v Jihlavě ožila plenérovým divadelním představením

/
/
/
374 Zobrazení



Až do neděle 6. srpna se mohou zájemci setkat v Jihlavě s divadelním představením s názvem Joe na plovárně, na hrázi rybníka pod širým nebem začínají každý den vždy od 21.00.

Do letního projektu Divadla T.E.J.P. na plenérové divadelní představení Joe na plovárně se přihlásili například studenti JAMU, HAMU, členové jihlavského Sokola, herci ze spřátelených ochotnických souborů a spousta dalších inspirativních lidí. „V průběhu desetidenní dílny, která probíhala v první fázi projektu, se účastníci aktivně podíleli na všech fázích divadelní tvorby – dramaturgie, scénografie, výroby masek, loutek a divadelních objektů. Nechyběla příprava kostýmů, vznikla hudební složka nebo pohybová spolupráce. A právě vzájemná tvorba a inspirace vedla ke vzniku divadelního představení,“ uvedl vedoucí projektu Jakub Škrdla.

Druhou fází projektu je zmíněná prezentace vzniklého divadelního představení s názvem Joe na plovárně.

V minulém ročníku Divadla na staré plovárně se umělci věnovali významné tvůrčí dvojici malířů – Míle Doleželové a Jiřímu Marešovi. „Inscenací Míla jsme si zároveň připomněli výročí 100 let od narození malířky. Za inscenaci Míla jsme získali ocenění odborné komise statutárního města Jihlavy-Kulturní počin roku,“ připomněl Jakub Škrdla. 

Studenti divadelní fakulty JAMU – Jan Fuchs a Vojtěch Šoula natočili v rámci loňského ročníku O Divadle na Staré plovárně 2022 dokumentární film s názvem Plovka.

 Film měl slavnostní premiéru v květnu v kině Dukla. Dokumentární snímek zachycuje život nadšenců, tvůrců a umělců, kteří se ,Plovky” účastní. Poukazuje na pocity nadšení z divadla a setkání, které přetrvávají napříč ročníky. Důležité je poodhalení génia loci Staré plovárny – inspiračního zdroje tvůrců představení.

Autorský dokument si klade za cíl ukázat jedinečnost celého projektu a přenést jeho atmosféru na diváky. Film je přihlášen do soutěže v rámci Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě 2023.

Vedoucím projektu DNSP je divadelník Jakub Škrdla. Pořadatelem projektu je Divadlo T.E.J.P. ve spolupráci s Divadlem DIOD, Bránou Jihlavy a Sokolem Jihlava. Projekt podpořilo Statutární město Jihlava.

  • Facebook
  • Twitter