Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Společnost Stora Enso zvažuje rozšíření divize Wood Products ve Ždírci nad Doubravou

/
/
/
1351 Zobrazení



Společnost Stora Enso zahájila práci na studiích proveditelnosti možné výstavby závodu na výrobu křížem lepeného dřeva (cross laminated timber, CLT) v rámci své pobočky ve Ždírci nad Doubravou.

Zvažuje výstavbu nového střediska na zpracování stavebních trámů, které má být umístěno v rámci pobočky Ybbs v Rakousku. Stora Enso plánuje zároveň konsolidaci výroby s cílem optimalizovat rozložení svých aktivit.

Firma pokračuje ve své transformaci na předního poskytovatele inovativních řešení v oblasti produktů na bázi dřeva. Transformace v rámci divize Wood Products obnáší jak růst vybraných podniků s přidanou hodnotou, tak konsolidaci výroby s důrazem na její integraci.

Navrhované rozšíření výroby ve Ždírci nad Doubravou by zvýšilo celkovou roční produkci CLT o přibližně 120 000 m³. Jednalo by se o čtvrtou výrobní jednotku Stora Enso tohoto typu v Evropě. Naposledy společnost zahájila výrobu CLT ve švédském Gruvönu na začátku letošního roku. Studie proveditelnosti by měla být dokončena do konce roku 2019.

Plánované rozšíření pobočky v rakouském Ybbsu by zvýšilo tamní roční kapacitu výroby stavebních nosníků o 60 000 m³. Nový produkt by měl být určen zákazníkům společnosti Building Solutions a prodáván jako stavební řešení společně s CLT a vrstveným dřevem (LVL, laminated veneer lumber). Studie proveditelnosti by měla být dokončena do konce prvního čtvrtletí roku 2020.

Budou-li po dokončení studií tyto investice schváleny, výše následných kapitálových výdajů se odhaduje na přibližně 90 milionů euro. Transformace v rámci divize Wood Products zahrnuje rovněž dříve oznámené plány na uzavření pobočky v Kitee ve Finsku s případnou konsolidací výroby produktů ze smrkového dřeva na pobočce ve Varkaus, jakož i odprodej aktiv souvisejících s výrobou tepelně zpracovaného dřeva Thermowood na pobočce Uimaharju ve Finsku a následnou konsolidaci výroby tepelně zpracovaného dřeva Thermowood na pobočce Launkalne v Lotyšsku.

„Už delší dobu pozorujeme, že tržní potenciál produktů z námi zpracovávaných dřevěných materiálů roste. Zároveň spatřujeme velkou příležitost v oblasti vícepodlažních staveb. Naše výrobky nahrazují fosilní materiály a poptávka po našich prémiových produktech z obnovitelných zdrojů, dřevěných komponentech i stavebních konceptech neustále roste. Konsolidace by vylepšila naši nákladovou efektivitu, pomohla optimalizovat využívání surovin, zlepšila účinnost automatizované výroby a zvýšila synergii mezi našimi pobočkami a silným tržně orientovaným portfoliem výrobků a služeb,“ říká Jari Suominen, výkonný viceprezident divize Wood Products ve společnosti Stora Enso.

  • Facebook
  • Twitter