Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Soutěžní výběr 2019 odvážně čelí lidskému traumatu. To nejlepší ze studentské tvorby na Start Filmu

/
/
/
716 Zobrazení



Festival Start Film odkryl finální výběr snímků, které se utkají v soutěži o letošní nejlepší studentské počiny. Do soutěže se tentokrát přihlásil rekordní počet 116 titulů, přičemž do soutěžního výběru se probojovalo 37 nejpozoruhodnějších.

Všechny tyto nejlepší filmy budou odpromítány v průběhu festivalu, který začne v neděli 11. srpna v Bystřici nad Pernštejnem a v úterý 13. srpna v Novém Městě na Moravě.

Snímky z letošního soutěžního výběru Start Filmu opět propojují některá témata, jež se s ohledem na věk a zkušenosti jejich autorů jeví překvapivě. Filmy natočené mnohdy náctiletými tvůrci se vyrovnávají například s tíhou novodobé historie, s krizí současné společnosti nebo s otázkami smrti. V celé řadě přihlášených filmů se zračí obdivuhodná autorská odvaha – studenti se nebáli pustit do těžkých témat jako holokaust, vlastní boj o přežití nebo třeba překročení vlastních stínů. Díla zastoupená v soutěži ale zároveň nepostrádají ani humor nebo smysl pro poetické vyjádření či krásu filmového obrazu.

Ze 116 přihlášených titulů se do výsledného výběru dostalo 37 snímků ze 14 středních českých i slovenských škol a z šest domácích vysokých škol. „Oproti minulým letům se nám do soutěže přihlásilo několik studentů z nefilmových škol – z gymnázií nebo humanitně a ekonomicky zaměřených fakult. Je skvělé, že se filmové řeči a práci s obrazy věnují i na jiných oborech. V dnešní době je totiž porozumění pohyblivým obrazům klíčovou dovedností mediální gramotnosti. Děkujeme všem pedagogům a pedagožkám, které svoje studenty ve filmové tvorbě podporují. Dělají velmi těžkou práci,“ říká vedoucí festivalového programu Jitka Lanšperková.

Soutěžní studentské filmy jsou rozdělené do čtyř kategorií: středoškolská tvorba hraná, dokumentární a animovaná tvorba a vysokoškolská tvorba hraná. V soutěži letos chybí kategorie vysokoškolské dokumentární a animované tvorby – vzhledem k nízkému počtu přihlášených snímků by soutěžní výběr v těchto případech nebyl dostatečně reprezentativní. Některé z přihlášených vysokoškolských animací nicméně budou uvedeny mimo soutěž jako bonusy před festivalovými projekcemi v letním kině.

Všechny filmy ze soutěžního výběru mohou diváci zhlédnout v průběhu festivalu v Kulturním domě v

Novém Městě na Moravě a samozřejmě i ve velkém sále bystřického Kulturního domu. Zde také budou v pátek 16. srpna v rámci slavnostního zakončení 4. ročníku Start Filmu vyhlášeny vítězné tituly, o kterých rozhodne porota složená z lektorů a hostů festivalu.

Úvodní foto: Siréna, režie Martin Špavelko

  • Facebook
  • Twitter