Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Slunečnice rozzáří Jihlavu

/
/
/
431 Zobrazení



Desítky slunečnic vysadí v úterý 21. června na hradebním parkánu poblíž kostela Nanebevzetí Panny Marie pacienti s roztroušenou sklerózou (RS). Akce s názvem Rozsviťme Českou republiku se koná u příležitosti Světového dne RS a startuje o půl desáté. Pacienti chtějí upozornit na nemoc, kterou v Česku trpí přes 20 000 lidí.

„Akcí Rozsviťme Českou republiku chceme upozornit na RS a zároveň pacienty v boji s ní podpořit. V době pandemie lidem chyběla možnost setkávat se a sdílet své zážitky, pocity i boj s nemocí,“ říká Jitka Večeřová z reg. org. ROSKA JIHLAVA, která akci společně s Nadačním fondem IMPULS pořádá. Kromě sázení květin čeká na návštěvníky na hradebním parkánu směrem ke kostelu Nanebevzetí Panny Marie také vystoupení dětí z mateřské školy Mašinka i základní školy na Seifertově. „Tématem letošního ročníku je propojení. Slunečnice symbolicky propojují pacienty s RS s jejich rodinami, přáteli, lékaři a dalšími. Květiny také symbolizují naději. S očekáváním pozorujeme, jak se neustále vyvíjí léčba RS, a tím otevírá pacientům dveře do lepší budoucnosti,“ říká Kateřina Bémová z Nadačního fondu IMPULS.


RS v Česku trpí přibližně 20 tisíc lidí. Chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému většinou propuká v mladším věku a častěji postihuje ženy. Pro RS je typické střídání období záchvatů (atak) a období zdánlivého klidu. Rizikovými faktory nemoci jsou kromě genetické dispozice také EB virus (Epsteina-Barrové virus), kouření a nedostatek vitaminu D.

„Roztroušená skleróza je bohužel nevyléčitelná. Mezi její projevy patří problémy s motorikou, obtížná chůze nebo špatná hybnost dolních končetin. Nemoc také často provází velká únava i psychické změny a deprese. I z těchto důvodů jsou pro pacienty pořádány různé aktivity, které jim zlepšují náladu a celkovou kondici,“ říká lékař Radek Ampapa z MS centra při neurologickém oddělení Nemocnice Jihlava.

  • Facebook
  • Twitter