Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Jihlavští Havíři zvou na tradiční svatojánskou pouť

/
/
/
950 Zobrazení



V neděli 19. června vyrazí z centra Jihlavy průvod krojovaných jihlavských havířů ke kostelu svatého Jana Křtitele. Poutí, mší a celodenním programem plným divadel, koncertů a velké pohody si tu připomenou svátek Jana Křtitele, patrona města Jihlavy. Velkou novinkou na programu je kočovná herna Sládkovna.

„Po průvodu havířů a mši svaté ožije okolí kostelíku díky šesti kapelám, pěti divadlům a folklorním souborům,“ vypočítává Milan Kolář ze spolku jihlavských havířů a dodává: „Jako vždy také budeme mít trh, výtvarné dílny, kolotoč, nebo tradiční vaření na ohni. Nově jsme pozvali Sládkovnu, krásnou malovanou dřevěnou hernu, kde se děti zabaví na celé hodiny.“

Tak jako každý rok i letos vyráží průvod jihlavských havířů z ulice Křížová na pouť ke Kostelu svatého Jana Křtitele. Průvod vyjde v neděli 19. června v 9.00 a po slavnostní mši, která se odehraje v 9.30, odstartuje program pro celou rodinu, který je navíc pro všechny zdarma.

Návštěvníci se mohou těšit na vystoupení a pohádky divadel T.E.J.P. a Já to jsem, nebo představení kejklířů a komediantů Víti Marčíka, Pavla Šmída nebo Vojty Vrtka. Divadla se budou střídat s muzikou. Bude Skřípácká muzika, židovští Der Šenster Gob, staropražská Hašlerka, swingoví Funny Fellows a Bee Band, a Mackie Messer Klezmer Band.

Tradiční součástí havířské poutě u svatého Jána jsou rukodělné dílny, vaření na ohni a degustace všelijakých dobrot napečených a uvařených přáteli Jihlavského havířského průvodu. „Jsme rádi, že se nám tahle prastará tradice povedla obnovit a že k nám na pouť každý rok přichází stále více návštěvníků. Už se moc těšíme, a ještě více se těšíme na veliké Havíření, které bude začínat od pouti přesně za rok a den,“ uzavírá Milan Kolář.

  • Facebook
  • Twitter