Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Školní les získal ocenění

/
/
/
420 Zobrazení



V roce 2022 získal projekt Školní les druhé místo v prestižní soutěži cen SDGs. Na slavnostním galavečeru se na prvním místě umístila firma pěstující umělé maso, druhé místo získal školní les a třetí biouhel.
Zároveň zvítězil i v kategorii Hello Země podpořené od Hello bank!, na další rozvoj konceptu získali jeho pořadatelé 500 000 Kč.

Školní les ocenil i Kraj Vysočina v letošním roce v anketě Skutek roku v oblasti Životní prostředí a zemědělství.
První a pilotní školní les vznikl ve spolupráci Chaloupek, o. p. s., a Gymnázia Jihlava a stojí nad Novou Brtnicí. Další školní lesy vznikaly v následujících letech.

V roce 2019 dostali organizátoři od pana Bárty z Kněžic darem kousek lesa a Gymnázium Jihlava hledalo místo, kdy by mohli sázet les. Vznikl nápad na školní les.
V roce 2020 se rozhodli, že školních lesů může být víc a že by to mohl být zajímavý koncept. Ve stejném roce vznikla ve spolupráci s Tomášem Vrškou a Školním lesním podnikem Masarykův les (pod Mendelovou univerzitou) příručka, která radí, jak školní lesy sázet. Projekt podpořilo Ministerstvo životního prostředí.
V roce 2021 už měli organizátoři sedm školních lesů, o které pečují školy, skautská střediska nebo ekocentra. Proběhl také výzkum, který zkoumal environmentální žal dětí na Vysočině, přišel nápad natočit o tom film. Projekt podpořila Nadace Karla Janečka. V pilotním lese probíhá Středoškolská odborná činnost.


V roce 2022 získali organizátoři za školní les druhé místo v kategorii Změna klimatu při udělování cen SDGs (cíle udržitelnosti OSN) a první místo v soutěži Hello Země. Bára Klocová stříhá film Lesní žal, o spolupráci projevila zájem Česká televize. O lesy projevují zájem další školy.
V roce 2023 bude uvedený ve spolupráci s Českou televizí film dokumentující environmentální žal i naději na příkladu lesa na Vysočině pod názvem Lesní žal. Pořadatelé projektu by rádi počet školních lesů rozšířili na dvacet, včetně tzv. školních lesů do kapsy, které má pod patronací vzdělávacího centra Tereza.

  • Facebook
  • Twitter