Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Skauti převzali patronát nad lavičkou Václava Havla v Jihlavě

/
/
/
510 Zobrazení



Mladí skauti a skautky z oddílu Káňat a Lišek skautského střediska Divočáci Jihlava převzali patronát nad lavičkou Václava Havla. Budou ji pravidelně udržovat v čistotě a kontrolovat její stav. Lavička zůstane na místě i přes zimní období.

Patronát převzali od města Jihlavy skauti z 2. skautského střediska Divočáci Jihlava v průběhu listopadu. Kromě čistoty budou kontrolovat také její stav, a pokud bude poškozená, nahlásí to městu, které jako majitel provede opravu. S nabídkou patronátu skauty oslovila radní města Silvie Čermáková.

„Připadá nám to jako skvělá příležitost, jak se zapojit do veřejného dění ve městě a zároveň jako dobrý způsob, jak uctít památku Václava Havla, který pro nás nebyl jen prezidentem, ale také naším skautským bratrem s přezdívkou Chrobák,“ uvedl Ondřej Novák z oddílu Káňat přezdívaný Houska.

Předání patronátu proběhlo u lavičky za účasti radní Silvie Čermákové a skautů z oddílu Káňat i skautek z oddílu Lišek, kteří o ni budou osobně pečovat. „Krátce jsme si popovídali o její historii a o tom, co má tato lavička představovat pro veřejnost,“ doplnil Ondřej Novák. „Blíží se výročí úmrtí Václava Havla, které připadá na 18. prosinec, tedy datum, které si řada z nás určitě připomene. Ale tohle je ten opravdový, skutečně živý odkaz, že to něco znamená i pro náctileté kluky a holky. Mám z toho velkou radost, buďme na ně hrdí, kéž by jednou oni rozhodovali o budoucnosti naší země,” uvedla radní Čermáková.

Lavičku Václava Havla v minulosti několikrát poničili vandalové a město ji muselo opravit. Na jedno zimní období byla dokonce odstraněna, aby prošla další opravou, letošní zimu však zůstane na místě.

Divočáci Jihlava
Středisko Divočáci Jihlava má v současné době tři dětské oddíly, kde se snaží o všestranný rozvoj kluků a holek ve věkovém rozpětí zhruba od 6 do 15 let. Jejich činnost spočívá především v organizaci pravidelných týdenních schůzek, dvakrát do měsíce pak pořádají společné výpravy do přírody, ať již oddílových nebo střediskových.

„Na těchto akcích se snažíme děti naučit základní skautské dovednosti, jako například zdravovědu, šifry, přežití v přírodě, zvládání krizových situací ale například i vyhledávání a ověřování informací. Rovněž se snažíme děti vést k hodnotám zakotveným ve skautském slibu a zákonu. Veškerou práci s dětmi vykonávají vedoucí jako dobrovolníci, tedy ve svém volném čase a bez nároku na finanční odměnu,“ dokončil Ondřej Novák.

  • Facebook
  • Twitter