Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Šamajim 2020 od 6. července v Třebíči po sedmnácté

/
/
/
725 Zobrazení



Sedmnáctý ročník festivalu židovské kultury Šamajim se uskuteční od 6. do 8. srpna v Třebíči, hostí ho židovské města a Zadní synagoga v Třebíči.

Festival se koná pod záštitou Velvyslanectví Státu Izrael v České republice a je věnovaný třebíčskému rodákovi Antonínu Kalinovi, zachránci židovských dětí.
Kvůli koronavirové situaci a různým omezením pořadatelé program nemohli uskutečnit v původně plánovaném rozsahu, ale i tak si z programu zájemci určitě vyberou.

שמים – ŠAMAJIM

Čtvrtek 6. srpna
17.30 Taneční soubor Yocheved
Vystoupení třebíčského tanečního souboru na úvod festivalu na náměstíčku před Zadní synagogou.

18.00 Mamalör / koncert
Ostravská klezmerová kapela se po pěti letech vrací do Třebíče. Ve své tvorbě se inspiruje klezmerskými melodiemi a písněmi potulných židovských hudebníků z východní Evropy. Na svých vystoupeních představují klezmer nejen v instrumentální podobě, ale také s vokální složkou, vstupné 90 Kč.

Pátek 7. srpna
11.00 Putování za historií třebíčského ghetta
Prohlídka židovské čtvrti s archivářkou Jitkou Padrnosovou. Počet míst omezen, rezervace nutná na telefonním čísle.: 568 610 023 nebo na e-mailu: infosynagoga@mkstrebic.cz, vstupné 130 Kč.

15.00 Dokud nás gefilte fiš nerozdělí / přednáška Karolíny Kašeové a Alžběty Glancové
Unikátní, legendární pokrm aškenázské kuchyně, který jedni milují, druzí nenávidí.
Přijďte si poslechnout něco o historii a současnosti gefilte fiš, tedy doslova nadívané ryby. Tato lahůdka je považována za gastronomické dědictví východoevropských Židů, někteří gefilte fiš dokonce považují za židovské
národní jídlo. Zároveň je tato nadívaná ryba předmětem bouřlivého vztahu, který k ní chovají celé generace strávníků, vstupné 50 Kč.

16.30 Hudební dílna Aidy Majačič
Ve workshopu se účastníci naučí jednu bosenskou židovskou píseň, jejíž kořeny jsou ve středověkém Španělsku, z něhož byli Židé v 15. století vyhnáni. Usadili se i na Balkáně, kde si uchovali jazyk své domoviny, jak poznají účastníci workshopu při nácviku textu. Součástí workshopu je i přesah k nedávné minulosti, do 90. letech 20. století, kdy došlo k válce na území Jugoslávie. Osobní zážitky lektorky workshopu tvoří pozadí vysvětlující potřebu zachování multikulturního světa a potřeby respektu k jiným náboženstvím, jazykům a zvykům.

18.00 O židovských familiantech / přednáška historika Rudolfa Fišera
Kdo byli familianti? Co byl familiantský zákon a jak zasáhlo jeho vydání do života třebíčských Židů? S historikem Rudolfem Fišerem se vrátíme zpět do 18. a 19. století, vstupné 50 Kč.

20.30 Strakův pojízdný cirkus – Jak Golem přišel na svět
Praha, 16. století. Židovský rabín vyčetl z hvězd, že jeho národu hrozí nebezpečí. Rozhodl se proto vytvořit z hlíny obrovského člověka – Golema, a pomocí magie ho přivést k životu, aby Židy před nebezpečím ochraňoval.
Němý film režisérské dvojice Carl Boese a Paul Wegener z roku 1920, ke kterému zazní improvizovaná hudba v podání sestavy Strakův pojízdný cirkus vycházející z hudebních zkušeností všech osobností, které se produkce zúčastní: Vlastislav Matoušek hrající na historické nástroje období evropské renesance a šakuhači, Kateřina Vožická na niněru, bosenská rodačka, zpěvačka a pianistka Aida Mujačič, jazzový kontrabasista Jozef Láska, jeho kolega Štěpán Hruška na trubku a hráč na různé etnické nástroje z celého světa Jurij Nikelskij, 85 minut, vstupné 90 Kč.

Sobota 8. srpna
11.00 Stretnutie generácií

Promítání dokumentu a následnou besedu s Martinem Korčokem, vedoucím SNM-MŽK-Múzea holokaustu v Seredi.

13.00 Putování za historií třebíčského ghetta
Prohlídka židovské čtvrti s archivářkou Jitkou Padrnosovou. Počet míst omezen, rezervace nutná, a to na telefonním čísle: 568 610 023 nebo na e-mailu: infosynagoga@mkstrebic.cz, vstupmé 130 Kč.

16.00 Živý mrtvý / přednáška Stanislava Motla spojená s promítáním
Šedesátiminutový mimořádně sugestivní dokument; výpověď posledního přeživšího člena osvětimského sonderkomanda, tedy komanda vybraných vězňů, kteří byli nuceni odvádět lidi do plynových komor a pak v pecích likvidovat jejich těla.
Tito vězni, izolováni od vězňů ostatních, byli vždy po několika měsících zavražděni a nahrazeni vězni jinými. Jde o nebývale syrové, až drsné svědectví, které však zároveň plasticky věrně až didakticky osvětluje zejména mladým lidem, co to byl holocaust. Kde byla podstata šoa…
Hlavním protagonistou příběhu je Henryk Mandelbaum, který zázrakem přežil a na konci svého života našel odvahu vyprávět před kamerou o tom, co znamenalo pracovat v komandu zvláštního určení, tedy v komandu živých mrtvých, vstupné 50 Kč.

19.00 Shirim Ashirim / závěrečný koncert festivalu
Židovské melodie a hebrejské chvalozpěvy v moderním zpracování v podání pražské kapely, jejíž písně vycházejí z biblických textů a jsou zpívány v současné hebrejštině (ivritu). Skupinu tvoří zkušení muzikanti Renáta Ulmannová (zpěv, housle), Tomáš Najbrt (zpěv, kytary, brač, šalmaj a niněra), Daniel Matulík (baskytara), Michaela Švorc (flétna, zpěv) a Tomáš Knotek (cajon, djembe), vstupné 90 Kč.

Pokud není uvedeno jinak, koná se program festivalu v Zadní synagoze, Subakova 1/44, Třebíč.

Více informací na www.samajim.cz.

  • Facebook
  • Twitter