Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

S tím knírem vypadáš fakt hrozně – Movember nejen na Vysočině

/
/
/
1684 Zobrazení



Je tu listopad a začíná opět i na Vysočině kníratý měsíc. Že nevíte, o co se jedná, zkusím vám to tedy trochu přiblížit. Každý rok se skupina mužů zbavuje svého plnovousu, anebo naopak vymění hladce oholenou tvář za kartáč pod nosem.

Ať chcete vypadat jako Borat, nebo pornoherec z devadesátek, je to jen na vás. Druhu kníru se meze nekladou, ale vždy to je za jedním účelem. Jaký má tedy tato akce význam? Movember je charitativní a každoročně se konající genderově zaměřená akce.
Děláme to pro sebe, ale také pro naše otce, bratry, syny a přátelé. Těm všem totiž může jít jednou o život, ale moc se o tom nehovoří. Ať už se chlapi mezi sebou stydí nebo o tom prostě jenom neví. Muži umírají někdy až příliš mladí, proto je důležité s tím něco udělat.

„Hnutí Movember si klade za cíl změnit tvář mužského zdraví, chce změnit způsob přemýšlení o této oblasti. Činí tak odlehčením a přinášením zábavy do tohoto jinak závažného problému.“

Rakovina prostaty, rakovina varlat, duševní zdraví a prevence sebevražd, přesně na tohle se zaměřuje akce Movember. Název charity vznikl jako hybridní složenina dvou anglických slov, knír (moustache) vyjadřující typicky mužský znak a listopad (November).

V roce 2003, kdy tato akce začalo, bylo přihlášených oficiálně 30 knírků. Letos už se čísla pohybují přes pět milionů. Movember od roku 2003 financovala více než 1 250 projektů zaměřených na zdraví mužů po celém světě, které změnily dosavadní setrvalý stav, otřásly výzkumem zaměřeným na zdraví mužů a mění způsob, jakým zdravotnictví přistupuje k mužům a jak jim pomáhá. Jejich cílem je do roku 2030 snížit počet předčasných úmrtí mužů o 25 %. Celoměsíční vybírání finančního příspěvku mezi přáteli, firmami a sponzory vrcholí zasláním příspěvku na konto organizace. Organizace nabízí přispění na konkrétní osobu, skupinu lidí nebo jako obecný dar, který bude použit na výzkum a boj proti rakovině, a také na osvětu problematiky.

„Přes tu roušku to stejně letos není vidět.„
Ano, možná tenhle argument letos párkrát uslyšíte, ale i tak se dá tahle akce dostat do podvědomí ostatních dostat. Co je ale nejdůležitější, nebát se o tomto problému mluvit. Ať už se svojí rodinou, partnerem, ale hlavně se zeptat svého doktora. Někdy stačí opravdu málo k záchraně života. Zkuste například pravidelné samovyšetření, které je důležité u mladších mužů. Stejně jako je starším doporučená pravidelná kontrola prostaty.

  • Facebook
  • Twitter