Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Region Hrotovicka má nové muzeum

/
/
/
1374 Zobrazení



Nejen historii, tradice a rozvoj Hrotovic a okolí najdou od pondělí 1. října nově návštěvníci nového Muzea Hrotovicka v Hrotovicích na Třebíčsku. Jeho vznik a vybavení  finančně podpořila Nadace ČEZ darem ve výši 500 tisíc korun. 

První písemnou zmínkou o Hrotovicích je listina Přemysla Otakara I. z roku 1228, kterou udělil nově založenému klášteru v blízkých Oslavanech řadu ekonomických a politických výsad a práv. Zakladatelem nové vesnice byl zřejmě Dětřich Theodoricus Hrut. Po zakladateli dostala vesnice název Hrutovici, Hrutovice, nyní Hrotovice.

Muzeum Hrotovicka, archiv muzea

Stálá výstava o historii nejen Hrotovicka vznikla v domě místního rodáka a malíře Františka Bohumíra Zvěřiny, který stojí vedle zámku s městským úřadem. Expozice s obrazy malíře byla zachována, doplnily ji např. fotografie Karla Chrásta, který zachytil Hrotovice i okolní obce tak, jak vypadaly před sto lety. Další část expozice věnovali muzejníci strojníkovi Janu Dolníkovi, který patřil mezi významné výrobce stabilních motorů. Návštěvníci muzea se budou moci seznámit i s podobou Hrotovicka v pravěku, středověku a současnosti. 

Část vybavení expozic muzea a jeho informačního centra, konkrétně vitríny, cedule a nábytek, pořídilo město díky grantovému příspěvku 500 tisíc korun od Nadace ČEZ. „Být dobrým partnerem v regionech, kde ČEZ podniká, je jednou z pěti klíčových priorit naší strategie udržitelného rozvoje. A Nadace ČEZ pomáhá taková partnerství utvářet a utužovat prostřednictvím svého grantového programu Podpora regionů,“ doplňuje za nadaci její ředitelka Michaela Ziková.

Muzeum bude otevřeno ve dnech úterý až neděle od 9.00 do 12.00 a od 13.00 do 17.00, provoz zajistí město Hrotovice.

  • Facebook
  • Twitter