Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Radnice nechala pokácet suché lípy u Mariánského sloupu a na dolním náměstí v Jihlavě

/
/
/
874 Zobrazení



Tři prosychající stromy se sníženou vitalitou na Masarykově náměstí v Jihlavě se staly nebezpečnými pro kolemjdoucí. Radnice si proto od Správy městských lesů objednala jejich skácení. Nové stromy se prozatím vysazovat kvůli plánované revitalizaci Masarykova náměstí nebudou.

„Při kácení bylo vidět, že se postupně uřezávané větve rozpadají, protože jsou vyhnilé. I když by se na pařezech mohlo zdát, že stromy byly v pořádku, realita je jiná – koruny stromů a kosterní větve byly suché a opravdu nebezpečné. U těchto tří stromů, které dnes musely jít dolů, už nebylo možné život prodloužit. O zachránění těch ostatních se budeme snažit dál,“ sdělila Katarina Ruschková, vedoucí odboru životního prostředí.

Stromy budou nahrazeny po konečném výběru projektu revitalizace náměstí. Uvažuje se také nad jejich vysázením už v předstihu, aby byly před dalším případným kácením zapěstovány. Nová koncepce náměstí počítá s dvaceti stromy navíc, kolemjdoucí tedy o žádoucí stín nepřijdou. Kromě stromořadí u západní strany náměstí návrh počítá i s vytvořením skupin stromů v ploše náměstí, kde by měly vzniknout oázy zeleně, podobné těm nynějším kolem morového sloupu.

Dopolední kácení stálo město přibližně pět tisíc korun, největší podíl na částce měly opatření pro zajištění bezpečnosti. Strom naproti lékárně na dolním náměstí byl skácen najednou, aby práce nezdržovaly dopravu. Další dva stromy u morového sloupu byly kvůli bezpečnosti káceny postupně. Pracovníci Správy městských lesů nejprve ořezali jejich větve a pak teprve svalili spodní kmen.

Lípy byly na místě vysázeny přibližně před sto lety, a to při rekonstrukci Mariánského sloupu. Před deseti lety byly ošetřeny pneumatickým rýčem, který jejich stav výrazně zlepšil. „Bohužel i poté lidé v jejich kořenovém prostoru chodili a venčili zde psy. Jejich stav se kvůli tomu opět výrazně zhoršil,“ doplnila Katarina Ruschková.

  • Facebook
  • Twitter