Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

První letošní úspěšné maturity jsou ty jaderné

/
/
/
1681 Zobrazení



Na tři dny se do Dukovan na Jadernou maturitu sjelo 32 studentů z partnerských gymnázií Skupiny ČEZ. Tito studenti tak v letošním roce jako první úspěšně absolvovali testy Jaderné maturity. Jejím králem a nejúspěšnějším řešitelem jaderného testu se stal Matyáš Krupa z Gymnázia Brno, tř. Kpt. Jaroše. Odborná stáž pro středoškoláky funguje už deset let a je stále oblíbenější, hlavně mezi dívkami. 

Ve dnech 11. – 13. dubna proběhl v Jaderné elektrárně Dukovany 10. ročník Jaderné maturity. O Jadernou maturitu je stále větší zájem. K účasti se hlásí jednotlivci z celé ČR, kteří se o jadernou energetiku zajímají už na střední škole. Rok od roku také stoupá počet dívek, které se o techniku i účast na stáži zajímají.

Jaderná maturita EDU I 2018

Jaderná maturita je příležitostí se seznámit s chodem jaderné elektrárny a zároveň možností „nasát“ atmosféru firmy a setkat se s odborníky. To je to, co studenti nejvíce oceňují: “Překvapil mě přátelský a profesionální přístup přednášejících, ale i pracovníků jaderné elektrárny,“ chválil si stáž student Jakub z Gymnázia Telč. Během závěrečné přednášky o budoucnosti jaderné energetiky byl znát opravdový zájem o energetiku i její budoucnost. Pozornost studentů proto upoutala také přednáška týkající se výstavby nových jaderných zdrojů v Dukovanech.

Studenti kladli dotazy nejen k samotnému přínosu nových zdrojů, ale také k technologickým řešením i procesu přípravy a výběru dodavatele. Třetí den patří tradičně ověření znalostí, které studenti prokazují při závěrečném písemném testu. Vyhodnocuje se nejen počet správných odpovědí, ale také čas, za který byl napsán. Letošním prvním králem maturity a nejúspěšnějším řešitelem jaderného testu se stal Matyáš Krupa z Gymnázia Brno, tř. Kpt. Jaroše. Druhé místo patřilo studentům Rostislavu Řepovi a třetí Sylvii Zemanové z Gymnázia Třebíč. Unikátní projekt bude v následujících týdnech pokračovat i v druhé české jaderné elektrárně v jihočeském Temelíně.

  • Facebook
  • Twitter