Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

První česká „jaderná“ rychlodobíjecí stanice pro elektromobily v Dukovanech

/
/
/
652 Zobrazení



První veřejná rychlodobíjecí stanice pro elektromobily v České republice, která je napájena výhradně z produkce bezemisního jaderného zdroje, funguje od úterý 17. prosince na parkovišti před Jadernou elektrárnou Dukovany.

Zapojením v rámci vlastní spotřeby elektřiny v elektrárně lze stoprocentně garantovat, že dobitý elektromobil se ani zprostředkovaně nepodílí na emisích skleníkových plynů a nezatěžuje tak planetu. Celkově nyní u dukovanské elektrárny fungují tři veřejné dobíjecí stanice ČEZ. V celém Kraji Vysočina Skupina ČEZ momentálně provozuje šest veřejných dobíjecích stanic, v sousedním Jihomoravském kraji pak patnáct stanic.

Stojan ABB, který ode dneška funguje v Dukovanech, je plně uzpůsoben k dobíjení všech nejrozšířenějších typů a značek elektromobilů. Je vybaven DC konektory s nabíjecími standardy CHAdeMO a CCS disponujícími výkonem až 50 kW. Součástí nabídky dobíjecí stanice je také AC nabíjení se standardním konektorem Mennekes, který umožňuje nabíjení s výkonem až do 22 kW. Vedle rychlodobíjecí stanice je řidičům e-aut v Dukovanech k dispozici také stanice normálního dobíjení s dvojicí konektorů Mennekes, která doplní baterie e-auta za 1-3 hodiny. Historicky první dobíjecí stanicí v Dukovanech byla stanice normálního dobíjení, která před budovou Infocentra funguje od roku 2013.

„Elektromobily se rychle stávají regulérní součástí provozu jak v českých městech, tak i na silnicích mezi nimi. Úkolem nás jako energetické společnosti je podporovat tento trend především včasnou výstavbou spolehlivé rychlodobíjecí infrastruktury. Jsme rádi, že řidičům elektrických aut můžeme u nás v Dukovanech nabídnout možnost rychlého dobití, navíc přímo z bezemisního jaderného zdroje. Kvalitní zázemí po dobu dobíjení pak zákazníci najdou v Infocentru naší elektrárny,“ uvedl Miloš Štěpanovský, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

Více o elektromobilitě a dobíjecích místech na Vysočině na http://www.elektromobilita.cz.

  • Facebook
  • Twitter