Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Pršelo a mrzlo, přesto tři králové vykoledovali na Žďársku 5 129 250 Kč

/
/
/
206 Zobrazení



Tříkrálová sbírka roku 2024 je na Žďársku sečtena. I když tóny koledy provázelo začátkem ledna převážně nevlídné počasí, podařilo se našim koledníkům vykoledovat pro služby žďárské charity 5 020 794 Kč. Ty se ukrývaly v 571 zapečetěných kasičkách. Dalších 108 456 Kč tvoří k dnešnímu dni online platby a bezhotovostní dary.

„Dovolte mi poděkovat každému z Vás – ať jste v letošní sbírce v roli dárce či koledníka. Jakákoliv pomoc je při Tříkrálové sbírce důležitá a přináší veliký užitek především našim klientům. Za Váš čas i finanční dar jsme opravdu vděční,“ vzkazuje všem Jana Zelená, ředitelka Oblastní charity Žďár nad Sázavou.

Získané finance budou použity především na nákup nového svozového auta pro denní stacionář Nesa. Jedná se o speciálně upravený vůz pro uchycení invalidních vozíků pro přepravu lidi s mentálním a kombinovaným postižením do stacionáře a zpět domů. Dále výtěžek podpoří terénní sociální a zdravotní služby nákupem celkem pěti osobních vozů, pro Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi, Osobní asistenci, Charitní pečovatelskou službu a Domácí hospic Barborka. Pro pracovníky těchto služeb je automobil nezbytným pracovním prostředkem k dopravě k uživatelům a pacientům. Jen v roce 2023 ujeli pracovníci žďárské charity 514 350 km a postarali se o 1 965 klientů v rámci svých terénních služeb.

A v neposlední řadě podpoří výtěžek sbírky i dobrovolnické centrum Kambala, které pracuje s dobrovolníky, podílejícími se na realizaci projektů Charity ČR a dalších sociálních služeb v regionu.

„Po roční odmlce jsem měla opět možnost zavítat do terénu a setkávat se s našimi úžasnými asistenty, tedy s lidmi, kteří v jednotlivých regionech pomáhají s realizací Tříkrálové sbírky. Zároveň byl pro mě letošní ročník opět trochu jiný. Kvůli mému zranění jsem musela oslovit ke spolupráci i kolegy z charity. Proto mám navíc velkou radost, že se nám spolupráce osvědčila a že mám kolem sebe lidi, na které se mohu spolehnout. Současně bych moc ráda poděkovala své rodině, bez jejíž obrovské podpory bych se nemohla občas vydat i do terénu a užít si příjemná setkání s našimi spolupracovníky po celém okrese,“ sděluje své dojmy a díky Veronika Dobrovolná, maminka tří malých koledníků, která se po letech opět vrátila ke koordinátorskému žezlu Tříkrálové sbírky.

Organizaci sbírky průběžně komplikoval nejen velký mráz, ale i občasný déšť. Jak se shodla většina pamětníků sbírky, mokré kostýmy v jednotlivých ročnících sbírky tu snad ještě nebyly. Všech 2 300 koledníků na území, ve kterém Oblastní charita Žďár nad Sázavou poskytuje své služby, si proto zaslouží obrovské poděkování. To charita vyjádřila neobvyklým koncertem čtyř těles v neděli 14. ledna v kostele sv. Kunhuty v Novém Městě na Moravě, při kterém přítomní měli možnost vyslechnout tóny vánoční mše Jakuba Jana Ryby ve velkolepém provedení. Na koncertu účinkovaly: Magnificat, chrámový sbor, Lelekovice; komorní Studánka při ZUŠ Bystřice nad Pernštejnem; komorní sbor Alter ego, Bystřice nad Pernštejnem; Smyčcový orchestr N. Kyjovského při ZUŠ Bystřice nad Pernštejnem v komorním obsazení.

„Velkou radost v tříkrálovém terénu mi udělala jedna dárkyně, která kromě financí podpořila tři malé klienty Charitní záchranné sítě dárkovými balíčky, a to proto, že jim chtěla udělat radost. To jsou okamžiky, kdy se ráda utvrzuji v tom, že naše charitní služby nejsou zbytečné. Že koledujeme pro dobrou věc,“ hodnotí Veronika Dobrovolná.

Do tříkrálové koledy se již tradičně zapojily i školy, které do ulic vyslaly své studenty a tím podpořily myšlenku dobrovolnictví. Jde především o Střední odborné učiliště Bělisko v Novém Městě na Moravě a Biskupské gymnázium Žďár nad Sázavou. Koledu se podařilo obnovit i na městských úřadech v Bystřici nad Pernštejnem, Velkém Meziříčí i ve Žďáře nad Sázavou.

  • Facebook
  • Twitter