Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Propojování generací: Děti z chotěbořských mateřských škol tráví čas s klienty SeneCura SeniorCentra Chotěboř

/
/
/
350 Zobrazení



Klienti SeniorCentra ze skupiny SeneCura v Chotěboři a děti z Mateřské školy Svojsíkova se pravidelně setkávají a v rámci mezigeneračních aktivit se společně baví, učí nové věci a hlavně si navzájem dělají radost. SeniorCentrum bylo otevřeno teprve v roce 2021, ale již nyní se aktivně zapojuje do místní komunity a intenzivně podporuje oboustranně přínosný vztah mezi dětmi a klienty domova.

„Celá třída předškoláků strávila s našimi klienty dopoledne. Děti měly připravenou básničku, zazpívaly několik písniček vytvořili i sladkou svačinku – ježečky z hrušek, jejichž bodlinky byly plné sladkého sušeného ovoce,” říká aktivizační pracovnice domova Jana Dlouhá.

Společných aktivit, které spolu děti a klienti podnikají, je celá řada. Ať už se jedná o tvořivé dílny, povídání a vyprávění nebo čtení. Cílem je především podpořit u dětí úctu ke stáří a chuť objevovat nové věci a zároveň vnést novou energii a radost do života klientů. Setkávání těchto generací by mělo být běžnou součástí naší společnosti.

Spolupráce s MŠ Svojsíkova je pro SeniorCentrum nová, děti začaly do SeniorCentra chodit v tomto školním roce a od září absolvovaly tři návštěvy. Kromě toho však domov spolupracuje také s MŠ Víska nedaleko Chotěboře a Praktickou školou Chotěboř. Jejich žáci navštěvují klienty dvakrát až třikrát ročně – například v rámci MDŽ či jiných významných dnů.

Mezigenerační spolupráci v České republice koordinuje především nezisková organizace Mezi námi. Pod křídly má stovky skupin, které vždy tvoří školní a seniorské zařízení. Mohou se zapojit do konkrétních programů a také získat certifikát Mezigeneračně, který potvrzuje, že spolupráce jim funguje.

„S organizací Mezi námi aktivity koordinujeme. Vždy zároveň domlouváme plán s učitelkami z mateřské školy. Nyní například chystáme předčítání pohádek dětem ve školce před spaním našimi klienty,” dodává Jana Dlouhá.

  • Facebook
  • Twitter