Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Pro stavbu Horácké arény ověřuje Jihlava své postupy i ve Finsku

/
/
/
808 Zobrazení



Zástupci Jihlavy a Kraje Vysočina se vypravili do finského města Tampere. Prohlédli si důkladně nejnovější hokejovou halu světa, kterou v Tampere otevřeli na začátku prosince. Ověřili si, že se v Jihlavě postupuje v souladu s tím, jak se podobné haly staví jinde ve světě.

Nokia arénu v Tampere, která bude příští rok hostit také hokejové mistrovství světa, navštívila delegace z Jihlavy tvořená hejtmanem Kraje Vysočina Vítězslavem Schrekem, jihlavským radním a manažerem výstavby Horácké multifunkční arény (HMA) Davidem Bekem a jednatelem Dukly Jihlava Bedřichem Ščerbanem. Důvodem prohlídky aktuálně nejnovější hokejové haly světa byla inspirace pro plánovou stavbu Horácké multifunkční arény. „Koncepčně postupujeme při přípravě arény v Jihlavě velmi podobně. Většinu našich postupů jsme si ověřili jako správnou. Byť samozřejmě se zcela odlišným rozpočtem a rozsahem,“ uvedl k návštěvě arény v Tampere manažer projektu a radní David Beke.

Nejnovější hokejová hala světa ve dvousettisícovém městě Tampere pojme až 15000 návštěvníků. V Jihlavě bude kapacita arény okolo 7500 lidí. Výstavba haly ve Finsku trvala dva roky a stála téměř 150 milionů eur, 40 procent z toho financovalo město Tampere. „Aréna je postavena hned vedle vlakového nádraží. Vlaky projíždí přímo pod ní nebo za stěnou tréninkové haly. Na arénu je napojený hotel s 300 pokoji. Hoteloví hosté mohou využít výtah do arény a nemusí chodit venkem,“ popsal stavbu Bedřich Ščerban z HC Dukla Jihlava a dodal, že Nokia aréna má navíc jako první na světě LED mantinely kolem celé plochy.

Právě v Tampere se bude příští rok konat mistrovství světa v hokeji a vedení krajského města počítá s tím, že se kolegů z Finska při té příležitosti doptá i na zkušenosti z půlročního provozu. „Už teď víme, že některé věci máme dokonce podrobněji promyšlené a budou více vhodné pro multifunkci a využití objektu ve dny mimo velké akce,“ uvedl radní David Beke. Podle jeho slov Jihlava v současnosti stále čeká na příslib dotace od Národní sportovní agentury. Ta by mohla krajskému městu přidělit na stavbu Horácké multifunkční arény až 300 milionů korun. „Rozhodnutí původně mělo padnout do konce listopadu, teď termín prodloužili do konce roku s tím, že se to může dál oddalovat,“ informoval David Beke.

  • Facebook
  • Twitter