Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Přibyslavští vodní skauti sjeli Stvořidla i v prosinci, další plavbu plánují už v půli ledna

/
/
/
832 Zobrazení



Doménou vodáků jsou spíše letní měsíce, kdy se na tocích českých řek ozývá rozlehlé „ahoj“, tradiční vodácký pozdrav. Pro děti z 2. oddílu vodních skautek a skautů ze střediska Goliath Přibyslav není problém splout Stvořidla klidně i 22. prosince.

Stvořidla patří mezi nejoblíbenější úseky českých řek. Peřeje, válečky, vlny a jazyky mezi balvany, ale také krásná příroda okolo, jsou vodáckou lahůdkou. Stvořidla svou obtížností náleží k hranici sjízdnosti pro otevřené lodě, vhodné jsou uzavřené kajaky nebo nafukovací lodě.
„Do poslední chvíle jsme nevěřili, že se nám „vánoční plavba“ letos povede. Bylo málo vody. Naštěstí se v blízkosti rezervace nachází Sluneční zátoka s památníkem spisovatele Jaroslava Foglara. Spisovatele, který mnohokrát tábořil se skauty nejstaršího českého oddílu – Pražské dvojky. Takže náhradní program v podobě procházky ve Sluneční zátoce byl zabezpečen,“ uvedl vedoucí vodních skautů Zbyněk Tvrdík.
Ale jakoby nad vodními skauty bděl sám Čochtan – patron všech vodáků, v sobotu začalo vydatně pršet a v neděli ráno už byl vodočet rovných dvaapadesát centimetrů. Takže krátce po poledni si desetičlenná skupina vodních skautů prorážela cestu přes žulový masív, korytem, které je hluboce zařezané a má tvar písmena V, s četnými skalnatými prahy a balvany.
Samozřejmě zimní plavba sebou nese zejména logistickou podporu, která spočívá hlavně v množství náhradního oblečení v případě „cvaknutí“ a také várnice horkého čaje. To vše skupině plujících zajišťovaly tři doprovodné vozy.

Další plavbu mají vodní skauti plánovanou v polovině ledna. Na Ostrůvku v Poříčí, mezi dvěma jezy řeky Sázavy, si budou osvojovat jízdu na kánoi i raftu. Nesmí ovšem řeka zamrznout.

  • Facebook
  • Twitter