Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Příběh Dobrého anděla z Vysočiny: Kubík z Polné se potýká s atrofií mozku a dětskou mozkovou obrnou

/
/
/
510 Zobrazení



V Polné žijí manželé Lukáš a Lenka, kteří spolu vychovávají dvě děti. Pětiletou Julinku a Kubíka, který v červnu oslaví své třetí narozeniny. Ten se bohužel od narození potýká s kombinovaným postižením, které způsobila atrofie mozku – úbytek mozkové hmoty.

Paní Lenka rodila náhle ve 32. týdnu těhotenství císařským řezem. Na větu, kterou slyšela, když se probudila po narkóze, nikdy nezapomene: „První co mi řekli, bylo: ‚Vašeho syna převážíme do Brna, tam má větší šanci na přežití.‘ Tímto momentem začal náš nový život, prvně plný strachu, zda bude Kubík žít, následně plný neustálého boje o synův lepší a důstojnější život,“ popisuje paní Lenka chvíle, kdy se dověděla, že Kubík není úplně zdravý.

Následně byla Kubíkovi diagnostikována atrofie mozku, která způsobila dětskou mozkovou obrnu a související opoždění ve fyzickém i mentálním vývoji, celkové neprospívání a afektivní záchvaty. „Kubíkovi budou už tři roky, kvůli své diagnóze však silně zaostává za svými vrstevníky. Bohužel zatím sám nechodí, neumí mluvit a je stále na plenách,“ vysvětluje paní Lenka nesnáze, se kterými se Kubík potýká. Lehké pokroky ale dělat začíná. „I když tak nějak po svém, začíná pomalu lézt po čtyřech a zvládl postupně pár krůčků s oporou – buď naší, chodítka nebo okolo nábytku. Zjistili jsme ale, že ve stoji nemá správné postavení chodidel, tak intenzivně cvičíme Vojtovu metodu,“ dodává.

Intenzivní rehabilitace Kubíka ve vývoji posunují kupředu. Proto se mu je rodiče snaží dopřát v co největší míře. „Chodíme k různým specialistům, na hippoterapii, na podzim pojedeme přes pojišťovnu na měsíční pobyt do lázní a teď v květnu na pobyt hrazený námi,“ uvádí paní Lenka. V září pak Kubík nastoupí do montessori školky. To vše je v kombinaci s náročnou péči o Kubíka nákladné. Proto rodině začali pomáhat i Dobří andělé.

„Příspěvky od Dobrých andělů využíváme na doplatky léků, zaplacení soukromých lázní, rehabilitací či nákupu nutridrinků. Ty Kubík pořád potřebuje, přestože už zvládá jíst i klasickou stravu. Stále totiž málo přibývá na váze. Díky podpoře Dobrých andělů jsme také minulý rok pořídili nosící krosnu a letos polohovací sedačku na kolo. Celá rodina milujeme výlety do přírody a nyní je budeme moci konečně absolvovat všichni,“ dodává paní Lenka.

Pokud byste se chtěli stát Dobrými anděly i vy a začít pomáhat rodinám s podobně těžkým osudem jako má malý Kubík a jeho rodina, je to jednoduché. Stačí se zaregistrovat na www.dobryandel.cz, nastavit trvalý příkaz a přispívat částkou, kterou si sami zvolíte. Nadace Dobrý anděl odevzdá rodinám veškeré vaše příspěvky do posledního haléře.

  • Facebook
  • Twitter