Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Prezidentské volby na Vysočině: nejvyšší účast v zemi, vítězem Petr Pavel

/
/
/
699 Zobrazení



Česká republika po včerejšku zná jméno svého čtvrtého prezidenta. Stal se jím generál ve výslužbě Petr Pavel. Ten získal víc hlasů v 11 krajích ze 14. A výjimkou nebyla ani Vysočina.

V Kraji Vysočina pro Petra Pavla hlasovalo 57,4 procenta voličů, pro jeho soupeře pak 42,6 procenta. Pavlův zisk tak jen velice mírně zaostal za celostátním výsledkem.

Podobně jako v jiných regionech, tak i na Vysočině Petr Pavel ve srovnání s výsledky z prvního kola posílil mnohem víc než jeho soupeř. V prvním kole ho v kraji volilo 31,5 procenta lidí (ve druhém kole tak získal o víc než dvacet procentních bodů vyšší podporu).

To Andrej Babiš si polepšil pouze o sedm procentních bodů (v prvním kolem mu dalo hlas 35,5 procenta obyvatel Vysočiny).

Přepočteno na konkrétní čísla: Pavel na Vysočině oproti prvnímu kolu získal přes 77 tisíc nových voličů, Babiš pouze 22 tisíc.

V kraji se tak potvrdil celostátní trend. Petr Pavel získal prakticky všechny voliče Danuše Nerudové, Pavla Fischera a Marka Hilšera (v prvním kole je na Vysočině v součtu volilo 77 tisíc lidí). Andrej Babiš naopak získal pouze část příznivců Jaroslava Bašty (v prvním kole 12 tisíc hlasů) a některé nevoliče.

Nejvyšší účast v zemi

Za zmínku pak jednoznačně stojí také fakt, že na Vysočině opět byla nejvyšší volební účast v celé zemi. K urnám přišlo 73,6 procenta lidí (celostátně to bylo 70,3 procenta). A účast v kraji stoupla i oproti prvnímu kolu, a to o jeden procentní bod.

Petr Pavel na Vysočině vyhrál také ve všech okresních městech. Nejlépe se mu vedlo v Pelhřimově a ve Žďáru nad Sázavou (v obou městech dosáhl na prakticky shodný zisk kolem 62,3 procenta). Andrej Babiš pak nejvíc uspěl v Třebíči, kde ho volilo 42,5 procenta lidí.

V krajské Jihlavě pak Petr Pavel vyhrál s 61,3 procenta, v Havlíčkově Brodě dostal hlas od 59,6 procenta občanů.

Stejně tak platí, že Petr Pavel byl úspěšnější i v menších obcích. V podstatě jedinými souvislejšími oblastmi Vysočiny, kde se dařilo Andreji Babišovi je severovýchod a severozápad Havlíčkobrodska.

  • Facebook
  • Twitter