Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Přednáška představí Výzkumy zaniklých středověkých vsí na Vysočině

/
/
/
322 Zobrazení



U příležitosti Mezinárodního dne archeologie připravilo telčské pracoviště Národního památkového ústavu na sobotu 14. října přednášku Výzkumy zaniklých středověkých vsí na Vysočině, která se koná ve 14.00 hodin v Lannerově domě v Telči v Hradecké ulici 6.

Přednášející Stanislav Vohryzek nejprve představí problematiku výzkumu zaniklých středověkých vsí na území Čech a Moravy. Následně bude podán přehled výzkumů středověkých vesnic na území Kraje Vysočina doplněný o ukázku archeologického materiálu z nálezů v okolí Telče.

Územní odborné pracoviště Národního památkového ústavu v Telči se touto akcí hlásí k Mezinárodnímu dni archeologie letos po osmé. V roce 2015 připravili památkáři v sídle svého pracoviště v Telči simulované archeologické naleziště, kde si návštěvníci mohli vyzkoušet základní archeologické postupy. O rok později byla prezentována středověká gastronomie a celý proces přípravy jednoduchých středověkých pokrmů a přednáška Pfaffenschlag – Život ve středověké vsi. V roce 2017 proběhla přednáška o vaření, stolování a stravování ve středověké společnosti. Její součástí byla i prezentace replik stolního a kuchyňského nádobí a pomůcek. V roce 2018 památkáři uspořádali přednášku o vědeckých a nevědeckých přístupech k historii a v roce 2019 proběhla archeologická procházka po Telči. Po roce nekonání akce z důvodu pandemie byla v roce 2021 uspořádána přednáška o archeologickém fondu Kraje Vysočina a vloni přednáška o výzkumu hradů.

Mezinárodní den archeologie je oslavou archeologie a nadšení z objevování. Po celém světě se slaví vždy třetí sobotu v říjnu. Archeologové nabízejí prostřednictvím nejrůznějších akcí všem zájemcům o naši dávnou historii možnost seznámit se s jednou z nejdobrodružnějších věd – archeologií a proniknout do tajů života lidí v dávné minulosti.

  • Facebook
  • Twitter