Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Novoměstská nemocnice zve na Den otevřených dveří, představí patologii, dialýzu a centrální sterilizaci

/
/
/
398 Zobrazení



V sobotu 14. října otevře Nemocnice Nové Město na Moravě pro veřejnost provozy, které jsou jindy nepřístupné. Zájemci si mohou prohlédnout oddělení patologie, centrální sterilizaci i dialýzu. V době od 9.00 do 13.00 mohou postupně využít nabídky komentovaných prohlídek skupinky 15 až 20 lidí.

V 10.30 pak předvede na prostranství před bývalým infekčním pavilonem (dnes ODN) zásahová jednotka Sboru dobrovolných hasičů Nové Město na Moravě ukázku vyprošťování zraněné osoby z havarovaného vozidla.
Akce se koná v rámci třicetiletého výročí otevření provozu dialyzační jednotky v novoměstské nemocnici. O novém provozu tehdy informoval týdeník Vysočina: „Dne14. října 1993 bylo slavnostně otevřeno dialyzační středisko v Okresní nemocnici Nové Město na Moravě, které je součástí interního oddělení a je umístěno v přízemí interního pavilonu v prostorách, kde v minulém roce bylo ještě oddělení klinické biochemie. Vlastní provoz tohoto střediska začal již dne 11. října. První pacient byl pan Košťál ze Slavkovic a Ing. Šabacká z Nového Města na Moravě, která byla nucena dojíždět za umělou ledvinou mimo náš okres 19 let. Okres Žďár nad Sázavou byl jedním z posledních, kde lidé s chronickým onemocněním ledvin neměli možnost léčení pomocí umělých ledvin a byli nuceni dojíždět do Jihlavy, Svitav či Brna.
Kompletní realizace dialyzačního střediska od prvních studií až po kolaudaci trvala necelých devět měsíců. Celkové finanční náklady na realizaci dialyzačního střediska činily zhruba 11 milionů korun. Státní dotace od ministerstva financí ve výši 39 milionů nemocnici umožnila zakoupit šest umělých ledvin od švédské firmy Gambro.

Okresní úřad věnoval 1,6 milionu korun na nákup úpravny vody a reverzní osmózy od americké firmy Culligen. Přes půl milionu korun nemocnice získala ve formě finančních darů od obecních a městských úřadů bývalého okresu Žďár nad Sázavou. Nemocnice do dialyzačního střediska ze svého zisku investovala pět milionů korun.“

K letošní oslavě se přidá také firma Delikomat, která nabídne zdarma kávu z automatu a nemocniční kuchyně, jež pro návštěvníky připraví ke kávě něco sladkého. Chybět nebude ani stánek s Milovskými perníčky, dětský koutek s výukou první pomoci a mnohé další.

  • Facebook
  • Twitter