Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Pouťové pečení pro varhany v Chotěboři

/
/
/
805 Zobrazení



Druhý ročník akce Pouťové pečení pro varhany se uskuteční v sobotu 27. července v 15.00 na farní zahradě u kostela sv. Jakuba v Chotěboři a naváže na loňskou premiéru.

„V Chotěbořské farnosti se o víkendu slaví svatojakubská pouť, což je příležitost k setkání a přátelskému posezení u dobrých pečených výrobků či výborné jihoamerické kávy.

Loni dorazilo na první ročník zhruba 50 lidí, do soutěže pouťových výrobků se přihlásilo asi deset soutěžících (návštěvnické hlasování vyhrál výborný medovník) a podařilo se nám vybrat na dobrovolných příspěvcích více než 7000 Kč.

Mezi 14.30 a 15.00 můžou zájemci nosit své sladké výrobky do soutěže, v 15.00 pak začne samotná akce, ochutnávky, podávání kávy a nealko nápojů, a hlasování. V 16.00 vystoupí Dechová hudba Leškovanka, a celou akci zakončí v 18.00 varhanní koncert,“ uvedl předseda Spolku Jakub Pikla, který na koncertu vystoupí.
V průběhu celé akce budou probíhat po skupinkách prohlídky věže s vyhlídkou na město a kůru s varhanami. Návštěvníci tak budou mít šanci vidět naposledy varhany v současném stavu, protože zhruba za měsíc dojde k jejich demontáži a odvozu k opravě do dílny.

Dechová hudba Leškovanka

Celý projekt opravy trvá od roku 2016, kdy vznikl Spolek pro opravu varhan, a za tu dobu se jeho členům podařilo na dobrovolných darech a z výnosů benefičních akcí vysbírat necelých 650 tisíc korun. „ Velkým donátorem je rovněž město Chotěboř, které každoročně projekt finančně podporuje. Celkem však bude potřeba ke zdárnému dokončení poslední etapy asi 1 800 000 Kč. Opravu provádí firma Eltrakt – Petr Fischer, letos v srpnu začne druhá etapa opravy, během níž dojde k demontáži a odvozu varhan do dílny. Postupná opětovná montáž bude probíhat v druhé půlce roku 2020.

Všichni dárci, kteří by chtěli zanechat svou „stopu“ v chotěbořských varhanách si mohou adoptovat některou z píšťal a přidat se tak do rodiny více než 80 adoptivních rodičů,“ uzavřel Jakub Pikla.

  • Facebook
  • Twitter