Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Policisté poskytli pomoc zraněnému chlapci, ocenil je krajský ředitel

/
/
/
667 Zobrazení



Skleněnou plaketou Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina ocenil v úterý 5. dubna krajský policejní ředitel Miloš Trojánek dva policisty z obvodního oddělení Kamenice nad Lipou – Jiřího Toufara, zástupce vedoucího obvodního oddělení a Davida Knotka.

Dvoučlenná policejní hlídka z obvodního oddělení Kamenice nad Lipou vyjela v pátek 25. března odpoledne krátce před půl třetí na místo dopravní nehody cyklisty na účelovou komunikaci v lokalitě u Počátek. „Když policisté přijeli na místo, na lavičce seděl malý chlapec a vedle lavičky leželo na boku položené menší jízdní kolo. Chlapec byl viditelně zraněný v obličeji a krvácel z nosu a úst. O chlapce v tu chvíli pečovala žena, která celý případ oznámila na tísňovou linku. Žena policistům sdělila, že byla na procházce. Když procházela okolo místa, všimla si, jak na lavičce sedí malý chlapec, který byl celý zakrvácený, proto ihned kontaktovala záchrannou službu na tísňové lince. Chlapce začala otírat papírovými kapesníky a sledovala jeho zdravotní stav do doby, než na místo přijela policie,“ popsala událost Dana Čírtková, tisková mluvčí krajských policistů na Vysočině.

Policisté po příjezdu zjistili, že se chlapcův zdravotní stav rychle zhoršuje a chlapec přestal reagovat na oslovení, ale byl stále při vědomí. „Vzhledem k charakteru zranění přistoupili policisté k použití obvazové materiálu z autolékárničky a použili izotermickou folie, do které chlapce umístili a posadili ho na zem. Chlapec na podněty stále nereagoval ani nijak nekomunikoval. Když ho zběžné prohlédli, žádné jiné viditelné poranění nezjistili. Následně se chlapec začal sesouvat na zem a začal upadat do bezvědomí, proto ho policisté umístili do stabilizované polohy a znovu kontaktovali operátora tísňové linky Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina a poté postupovali podle pokynů operátorky a na místě provedli základní přípravu chlapce k provádění kardiopulmonální resuscitace. Policisté provedli kontrolu dutiny ústní a odstranili z úst zbytky krve. Když otočili chlapce na bok, tak začal chlapec znovu spontánně dýchat. Do příjezdu záchranářů prováděli policisté kontrolu jeho životních funkcí a chlapce zabalili do izotermické folie,“ dodala Dana Čírtková.

Když se na místo dostavila posádka Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina a přistál vrtulník letecké záchranné služby, chlapce si záchranáři převzali do péče a transportovali ho do nemocnice.

„Policisté desetiletému cyklistovi poskytli profesionální první pomoc, která byla pro záchranu jeho života zcela zásadní a rozhodující. Profesionální chování a duchapřítomnost policistů Jiřího Toufara a Davida Knotka při záchraně chlapcova života vysoce vyzdvihl krajský policejní ředitel, který uvedl, že policisté jsou v jeho očích opravdovými hrdiny. Na oba kolegy mohu být právem pyšný, protože se dokázali správně rozhodnout a chlapci poskytnout potřebnou pomoc. Podobné hrdinské činy policistů dělají dobré jméno nejen našemu krajskému ředitelství, ale celému policejnímu sboru,“ doplnil brigádní generál Miloš Trojánek.

„Pětatřicetiletý Jiří Toufar nastoupil do služebního poměru k Policii České republiky 1. listopadu 2007 a od doby svého nástupu působí na obvodním oddělení v Kamenici nad Lipou, v současné době na pozici zástupce vedoucího obvodního oddělení. Třicetiletý David Knotek nastoupil do služebního poměru 1. října 2019 na obvodní oddělení v Jindřichově Hradci. Od 1. března letošního roku slouží na obvodním oddělení v Kamenici nad Lipou,“ uzavřela tisková mluvčí.

  • Facebook
  • Twitter