Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Policisté na Vysočině vloni řešili 216 správních vyhoštění cizinců

/
/
/
685 Zobrazení



Policisté cizinecké policie na Vysočině v průběhu roku 2019 oproti předešlým rokům zaznamenali opětovný nárůst cizinců s povoleným pobytem v regionu. Ke konci roku žilo trvale a přechodně na Vysočině 11 963 cizinců, což je o 1 272 cizinců více než ke konci roku 2018.

Jednou z hlavních priorit policistů odboru cizinecké policie byly v loňském roce pobytové kontroly. „V průběhu roku 2019 cizinecká policie provedla 18 568 pobytových kontrol, z toho 1 242 kontrol provedeno v zařízeních poskytujících ubytovací služby, 1 484 kontrol v objektech určených pro výdělečnou činnost a 15 842 ostatních kontrol. V rámci všech pobytových kontrol policisté zkontrolovali celkem 67 589 cizinců,“ popsala Dana Čírtková, tisková mluvčí krajských policistů na Vysočině.

Při kontrolách se věnovali oblasti nelegálního zaměstnávání cizinců. „Na teritoriu kraje vznikly lokality se zvýšeným výskytem cizinců, pocházejících převážně z Ukrajiny, Bulharska, Rumunska a Maďarska. Jedná se o lokality v okolí průmyslových zón a v blízkosti velkých výrobních firem a podniků, které zaměstnávají cizince prostřednictvím pracovních agentur,“ dodal Oldřich Chaloupka, vedoucí odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina.

Zejména v noční době a víkendech docházelo ze strany některých cizinců k protiprávním jednáním a narušování veřejného pořádku. „Jednalo se převážně o přestupky proti veřejnému pořádku a přestupky proti občanskému soužití. V rámci preventivních aktivit jsme prováděli pobytové kontroly zaměřené také na živnostenské provozovny, hotely a dalších zařízení. Jejich cílem byla kontrola oprávněnosti pobytu cizinců na území České republiky a dodržování pobytového režimu a jednotlivých ustanovení zákona o pobytu cizinců,“ doplnila Dana Čírtková.

Cizinecká policie se vloni věnovala i problematice nelegální migrace. „V loňském roce policisté na Vysočině zachytili v devatenácti případech migranty, kteří byli přes naše území přepravováni v nejrůznějších úkrytech. Všechny záchyty, kromě jednoho případu, byly na dálnici D1.
Jednalo se o cizince, kteří pobývali na území České republiky neoprávněně bez povolení k pobytu a na území naší republiky byli dopraveni z území sousedních států Rakouska nebo Slovenska. Co se týká státní příslušnosti odhalených migrantů, tak pocházeli z Iráku, Sýrie, Indie, Afghánistánu a Pákistánu,“ přiblížila tisková mluvčí.

Podle jejích slov policisté na Vysočině v roce 2019 zahájili celkem ve 216 případech správní řízení ve věci správního vyhoštění z území členských států, což je ve srovnání s předloňským rokem o sedmnáct případů více.
„Z hlediska státní příslušnosti jsme nejvíce případů správních řízení vedli s občany Ukrajiny a Moldavska. Z celkového počtu správních vyhoštění byli celkem ve 136 případech cizinci zaměstnáni bez povolení k zaměstnání, ačkoliv je to podmínkou výkonu zaměstnání. Nejčastěji se jednalo o pracovníky z Ukrajiny a Moldavska, kteří pobývali na území České republiky v rámci bezvízového styku s Ukrajinou a Moldavskem na biometrické cestovní pasy,“ uzavřel Aleš Tulis, vrchní komisař odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina.

  • Facebook
  • Twitter