Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Policisté na Vysočině varují: Přes facebook nesdělujte nikomu údaje ke svému účtu

/
/
/
843 Zobrazení



Kriminalisté z odboru hospodářské kriminality na Vysočině v současné době prověřují trestnou činnost páchanou neznámým pachatelem prostřednictvím sociálních sítí.

„Podvodné jednání spočívá v tom, že si neznámý pachatel vybere facebookový účet osoby, ze kterého vytvoří další, naprosto totožný, facebookový účet i s profilovou fotografií. Přes nově vzniklý falešný facebookový účet s ukradenými údaji kontaktuje neznámý pachatel další osoby na sociálních sítích,“ popisuje Dana Čírtková, tisková mluvčí krajských policistů na Vysočině.

Pachatel poté navazuje komunikaci s vybranými osobami tak, že nabízí možnost hraní her na internetu o zajímavé výhry. Po celou dobu komunikace se snaží různými způsoby vylákat od kontaktované osoby údaje k jeho bankovnímu účtu, případně požaduje zaslání fotografie jeho platební karty a jeho telefonní číslo. Následně požaduje po kontaktované osobě i zaslání autorizačního kódu k provedení peněžního převodu u banky. „Pokud tyto údaje získá, může pachatel takovou osobu připravit až o několik desítek tisíc korun,“ upozorňuje Martin Jaša, vrchní komisař odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina.

Policie se v této souvislosti varuje uživatele sociálních sítí, aby věnovali pozornost každému neobvyklému pokusu, kdy jim budou nabízeny výhry na sociálních sítích. „Pokud se tak stane, tak aby v takovém případě nikdy nesdělovali prostřednictvím sociálních sítí své osobní údaje, telefonní číslo nebo přihlašovacím údaje ke svému bankovnímu účtu, a to ani výměnou za jakoukoliv nabízenou výhodu. Jedině vysoká opatrnost a obezřetnost může ochránit veřejnost od zcela zbytečných útoků ze strany pachatelů této trestné činnosti,“ uzavírá Dana Čírtková.

  • Facebook
  • Twitter