Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Policisté na Vysočině varují před falešnými emaily, podvodníci v nich vyzývají k úhradám za údajně nevyzvednuté zásilky

/
/
/
448 Zobrazení



V poslední době se také na Vysočině objevují případy rozesílání fiktivních mailů, které se snaží navodit v lidech dojem, že je rozesílají různé skutečné veřejné instituce a podnikatelské subjekty. Za rozesíláním e-mailů přitom stojí podvodnici, kteří zneužívají skutečně existujících spedičních nebo zásilkových firem.

Prostřednictvím e-mailu vyzývají podvodníci adresáty k uhrazení různě vysokých finančních částek. „Požadavky na platby přitom odůvodňují tím, že se jedná o platby za údajně nevyzvednuté objednané zásilky. Falešné emaily byly rozesílány také například jménem České pošty. V e-mailech jsou obsaženy většinou interaktivní odkazy, které po otevření odkazu lákají z uživatelů různé přihlašovací údaje a snaží se získat a podvodně z nich vylákat finanční prostředky,“ vysvětluje Dana Čírtková, tisková mluvčí krajských policistů na Vysočině.

Kriminalisté vyzývají k velké obezřetnosti při procházení e-mailové pošty a varují před prováděním bezhotovostních plateb, pokud si lidé nejsou jisti, že skutečně mají nějakou úhradu provést. „Za emailovou korespondencí totiž většinou stojí úplně někdo jiný, než za koho se vydává, což je na první pohled obtížně rozeznatelné. Zneužitá bývají také loga firem, proto je zapotřebí věnovat své elektronické komunikaci zvýšenou pozornost, a to i z hlediska detailů a pravopisných chyb v textu. Příjemce tak většinou obdrží do své e-mailové schránky zprávu od odesílatele, který napodobuje různé instituce, ale e-mailová adresa s ní zjevně nesouvisí. Po kliknutí na odkaz v e-mailu je uživatel přesměrován na podvodnou stránku,

Kriminalisté vyzývají k velké obezřetnosti při procházení e-mailové pošty a varují před prováděním bezhotovostních plateb, pokud si lidé nejsou jisti, že skutečně mají nějakou úhradu provést. „Za emailovou korespondencí totiž většinou stojí úplně někdo jiný, než za koho se vydává, což je na první pohled obtížně rozeznatelné. Zneužitá bývají také loga firem, proto je zapotřebí věnovat své elektronické komunikaci zvýšenou pozornost, a to i z hlediska detailů a pravopisných chyb v textu. Příjemce tak většinou obdrží do své e-mailové schránky zprávu od odesílatele, který napodobuje různé instituce, ale e-mailová adresa s ní zjevně nesouvisí. Po kliknutí na odkaz v e-mailu je uživatel přesměrován na podvodnou stránku,“ dodává tisková mluvčí.

Kybernetické hrozby nabírají podle informací policistů v České republice na obrátkách. „Podvodníci si jako oběti vybírají klienty velkých institucí, převážně bank, softwarových firem i poskytovatele služeb. Cílem je krádež čísla platební karty, získání přístupu do bankovního účtu i získání citlivých údajů,“ doplňuje Dana Čírtková.

  • Facebook
  • Twitter