Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Policisté na Vysočině: Překračování nejvyšší povolené rychlosti je na denním pořádku

/
/
/
2855 Zobrazení



Nouzový stav zapříčinil nižší hustotu silničního provozu, podle policistů z Vysočiny lákají silnice bez kolon některé řidiče k příliš rychlé, agresivní a nebezpečné jízdě. Proto do silničních kontrol zapojili všechna vozidla pro skrytý dohled, která jsou vybavena radarem.

Policisté dohlížejí na kázeň řidičů nejen na dálnici D1, kde v některých úsecích znovu začala modernizace, ale také na silnicích nižších tříd na území celé Vysočiny. Kontroly se soustředí zejména na místa, kde dochází k častým dopravním nehodám a kde příliš rychlá a bezohledná jízda ohrožuje ostatní účastníky silničního provozu.
„Po vyhlášení nouzového stavu se každodenní provoz na silnicích z hlediska intenzity výrazně snížil. Je to patrné zejména v době ranních a odpoledních špiček, kdy je na všech komunikacích slabší provoz. Bohužel v silničním provozu dnešních dnů se stále častěji setkáváme s řidiči, kteří nouzového stavu zneužívají a často nerespektují základní ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích. Proto na nadcházející prodloužený víkend připravujeme dopravně bezpečnostní opatření, v rámci něhož počítáme s nasazením vyššího počtu policistů,“ uvedl David Jirák, pověřený vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina.
Kromě překračování nejvyšší povolené rychlosti také stále častěji při kontrolách nebo šetření dopravních nehod zjišťují policisté, že řidiči usedají za volant pod vlivem alkoholu a že naměřené hodnoty přesahují často dvě i tři promile alkoholu.
Na dálnici D1, kde se znovu rozjela v některých úsecích modernizace, je vedený provoz v omezeném režimu 2 + 2 jízdní pruhy v jednom jízdním pásu. I když je v těchto úsecích rychlost omezena na 80 kilometrů v hodině a v levném jízdním pruhu je zakázána jízda nákladním vozidlům, policejní kontroly zjišťují denně desítky porušení. „Policejní hlídka před několika dny v době platnosti nouzového stavu měřila na dálnici v modernizovaném úseku v omezení na 88,5. kilometru ve směru na Prahu rychlost. Místem projelo osobní auto BMW 535 s českou registrační značkou rychlostí 171 kilometrů v hodině, omezení překročil o 91 kilometrů v hodině. Takový přestupek nelze projednat na místě, proto policisté přestupek zadokumentovali a předali do správního řízení příslušnému správními orgánu. Další řidič projížděl v úseku s dopravním omezením na 116. kilometru směrem na Prahu, kde je snížena rychlost na 80 km/h, rychlostí 120 km/h. I jeho přestupek policisté oznámili do správního řízení. V modernizovaných úsecích tito řidiči jedoucí tak vysokou rychlostí ohrožují nejen ostatní řidiče na dálnici, ale ohrožují také všechny stavební dělníky a pracovníky firem, které se na modernizaci podílejí,“ doplnila Dana Čírtková, tisková mluvčí krajských policistů na Vysočině.
Další vysoké překročení nejvyšší povolené rychlosti zjistili policisté v pondělí 6. dubna kolem půl jedné odpoledne (viz úvodní foto). „Na 116,5. kilometru dálnice D1, kde je rychlost snížena na 80 km/h, dálniční policisté zaznamenali ve směru jízdy na Prahu průjezd osobního vozu Škoda Fabia s českou registrační značkou, jehož rychlost výrazně přesahovala stanovenou osmdesátku. Osmadvacetiletý řidič místem projížděl rychlostí 136 km/h. Policisté auto ke kontrole zastavili na 111. kilometru a s řidičem sepsali oznámení dopravního přestupku, který nebylo možné řešit na místě uložením pokuty. Přestupek v dopravě bude postoupen do správního řízení k příslušnému správnímu orgánu, který ve věci rozhodne,“ uzavřela tisková mluvčí.

  • Facebook
  • Twitter