Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Policisté na Vysočině odstartovali o víkendu kontrolní prázdninové akce

/
/
/
431 Zobrazení



Poslední červnový víkend se na Vysočině uskutečnila dopravně bezpečnostní akce zaměřená na kontrolu silničního provozu, policisté, kteří během tří zjistili 483 přestupků v dopravě, v podobných akcích pokračovat po celé letní prázdniny.

V průběhu víkendu zkontrolovali policisté celkem 2 180 vozidel a zjistili 483 dopravních přestupků. Celkem 461 přestupků v dopravě vyřešili policisté uložením pokuty v příkazním řízení. Dvaadvacet zjištěných přestupků bude odevzdáno do správního řízení místně příslušnému správnímu orgánu.

„Ve 124 případech řidiči překročili nejvyšší povolenou rychlost jízdy, 114 přestupků vyřešili na místě uložením pokuty v příkazním řízení a zbývající přestupky policisté zadokumentovali a předají je k vyřešení do správního řízení.
Na silnici II/602 v Hubenově hlídka zastavila řidiče, který obcí projížděl rychlostí 96 kilometrů v hodině. Vzhledem k tomu, že se jednalo o cizince, policisté mu uložili kauci ve výši 7000 korun,“ popsala Dana Čírtková, tisková mluvčí krajských policistů na Vysočině.

V deseti případě policisté zjistili, že řidič byl v podnapilém stavu, v pěti případech naměřená hodnota byla nad jedno promile alkoholu, takže se jednalo o podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. V pěti případech naměřené hodnoty nepřesáhly hodnotu jednoho promile, a tak se jedná o přestupkové jednání ze strany řidiče.
V 88 případech policisté zjistili, že řidiči nebo jejich spolujezdci nepoužili při jízdě bezpečnostní pásy a v sedmi případech nebyly převážené děti umístěny v dětských zádržných systémech. V šestadvaceti případech neměli řidiči v pořádku technický stav svého vozidla a osmnáct řidičů jelo po dálnici D1 bez platné dálniční známky. Čtyři řidiči při kontrole nepředložili řidičský průkaz a pět řidičů nepředložilo doklad o zákonném pojištění vozidla – tzv. povinné ručení. Jeden přestupek byl zjištěn u cyklisty a tři přestupky u motocyklistů. Všechny byly vyřešeny uložením pokuty v příkazním řízení.

„V rámci dopravně bezpečnostní akce jsme měli v terénu také speciální kamion tým, kdy policisté kontrolovali řidiče nákladních a dodávkových vozidel. V pěti případech jsme zjistili překročení nejvyšší povolené hmotnosti kontrolovaného vozidla. Za tato porušení uložili policisté pokuty v příkazním řízení a v případě cizince policisté uložili kauci, neboť hrozilo nebezpečí, že by se cizinec vyhýbal projednání ve správním řízení v České republice. V jednom případě jsme řidiči nákladního vozidla, který převážel na návěsu dřevní kulatinu, uložili pokutu v příkazním řízení ve výši 30 000 korun. Řidič odmítl najet na kontrolní váhy a policisté tak nemohli zjistit aktuální hmotnost naložení soupravy,“ doplnil David Jirák, pověřený vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina.

„Z našich zkušeností víme, že letní prázdniny bývají spojené především s vyšším pohybem nemotorizovaných účastníků, dětí i dospělých a ti jsou na silnicích velmi zranitelní. Často se v silničním provozu pohybují děti i dospělí na jízdních kolech nebo bruslích a zapomínají na používání ochranných prostředků, jako jsou cyklistické přilby, chrániče a především reflexní prvky. Cyklisté si musí uvědomit, že podle zákona je cyklista, který je mladší osmnácti let, povinen použít za jízdy ochrannou přilbu. Přilba je to jediné, co v případě pádu na komunikaci nebo při střetu s jiným vozidlem, chrání cyklistovi hlavu a v mnoha případech již přilba zachránila svému uživateli život. Je proto nutné používat přilbu i tehdy, pokud je cyklistovi více jak osmnáct let,“ uzavřela Dana Čírtková.

  • Facebook
  • Twitter