Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Policisté kontrolovali na Vysočině kamiony se dřevem

/
/
/
1408 Zobrazení



Více než padesát policejních hlídek kontrolovalo v pátek 24. července na Vysočině od časných ranních hodin v rámci speciální dopravně bezpečnostní akce dodržování právních předpisů ze strany řidičů nákladních vozů převážejících dřevní kulatinu.

„Hlavním důvodem bylo zvýšení počtu protiprávních deliktů, které souvisejí s těžbou, manipulací a přepravou dřevní hmoty na Vysořině. Nešlo pouze o problémy, které souvisejí se způsobem přepravy dřevní hmoty, ale také s krádežemi dřeva přímo ze skládek.
Od začátku letošního roku jsme na Vysočině zadokumentovali a prověřujeme celkem 46 případů krádeží dřeva ze skládek v lese nebo v těsné blízkosti lesa. Pachatelé způsobili majitelům škodu v celkové výši téměř 2,5 milionů korun. Objasnit tento druh trestné činnosti je pro policisty poměrně obtížné, a to především s ohledem na současnou situaci, kdy došlo vlivem kůrovcové kalamity k velmi výraznému nárůstů těžby dřeva v lese a tím také k velice vysoké frekvenci vozidel, která dřevo odvážejí k dalšímu zpracování,“ zdůvodnila Dana Čírtková, tisková mluvčí krajských policistů na Vysočině.

Kontroly jsou podle Dany Čírtkové také reakcí na neustále se opakující stížnosti na chování řidičů převážejících dřevní kulatinu, kdy zejména ostatní řidiči upozorňují na zjevně přeložené náklady. „Dvě vážné dopravní nehody se staly v květnu. Řidiči nákladních vozidel naložených kládami při nich havarovali, tahač s návěsem se převrátil a klády se vysypaly na silnici. V jednom případě klády těžce zranily dva seniory, kteří se v době nehody pohybovali na chodníku. Další nehody, kdy se z převráceného návěsu vysypaly klády na louku vedle silnice, se staly v červenci. Na řidiče nákladních vozů, které převážejí na návěsu dřevo, si často stěžují řidiči především osobních aut. Na lince tísňového volání přijímáme oznámení, že z těchto vozidel odlétávají kusy kůry, že jsou tato vozidla „viditelně“ přeložena, mají náklad vysoko nad klanice a náklad je špatně zajištěn, a tak mohou ohrožovat bezpečnost ostatních účastníků silničního provozu,“ dodala tisková mluvčí.

„Každý motorista i běžný občan asi vnímá, že se na Vysočině na silnicích všech typů poslední měsíce výrazně zvýšil počet nákladních vozů, které převážejí dřevní kulatinu z lesů, kde probíhala nebo stále probíhá těžba – likvidace porostů, které byly napadeny kůrovcem. Vozy, které dřevo vozí, jsou s českými, ale také se zahraničními registračními značkami. Z našeho běžného výkonu služby, z nárůstu počtu volání lidí na linku 158, kteří si stěžují na chování těchto řidičů, víme, že se poměrně často dopouštějí přestupků a svoji jízdou ohrožují plynulost a bezpečnost silničního provozu,“ doplnil David Jirák, vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina.

Při letošních kontrolách se policisté na Vysočině setkali také s několika případy, kdy řidič odmítl při kontrole najet na nízkorychlostní kontrolní váhy, což mu ukládá zákon. „Za odmítnutí – neuposlechnutí výzvy podrobit se nízkorychlostnímu vážení policisté ukládají řidiči pokutu ve výši 30 000 korun v příkazním řízení. Řidič je povinen v souladu s příslušným ustanovením zákona 13/1997 Sb. o pozemních komunikacích na výzvu policisty podrobit vozidlo nízko rychlostnímu kontrolnímu vážení, kdy zajížďka, včetně cesty zpět, nesmí být delší než 16 kilometrů,“ vysvětluje Dana Čírtková.

Páteční akce proběhla na několika desítkách stanovišť po celé Vysočině. „Zatím máme k dispozici pouze průběžné výsledky – u několika kontrolovaných vozidel policisté zjistili nějaké porušení zákona. Za zjištěná porušení jsme řidičům uložili pokuty v příkazním řízení a porušení ze strany přepravců jsme oznámili k řešení do správního řízení. V jednom případě se jednalo o překročení hmotnosti převáženého nákladu o 600 kilogramů.


Všechna zjištěná pochybení policisté řešili nekompromisně uložením pokut v příkazním řízení, případně zahraničním řidičům uložili kauci a zjištěná porušení dopravců jsme zadokumentovali a oznámíme k řešení do správního řízení,“ uzavřela Dana Čírtková.

  • Facebook
  • Twitter