Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Pokrok nezastavíš

/
/
/
474 Zobrazení



Už z dálky je slyšet zvuk svářečky a brusky. Když přicházíme do jižní části města, zvuk se stále stupňuje. Veronika Plevová je jediná žena pracující ryze v mužském kolektivu ve firmě Fiveramps. Právě tato firma začala stavět nový skatepark v Havlíčkově Brodě. Jakožto žena v tomto prostředí vzbuzuje pozornost. „Takových žen je málo, ale zrovna ona je velmi pracovitá, a dokonce jezdí i bagrem“ vysvětluje zástupkyně investičního úseku odboru rozvoje města Renáta Pajerová.

Její příběh ve stavařině začíná jako pracující v Ostravě v gastro podniku. Kvůli pandemii přišla několikrát o práci. Pak se podle svých slov zabejčila, že si najde práci, kterou si udrží. Ve firme už bude jednu sezonu. Přiznává, že začátky nebyly jednoduché a musela si své místo vybojovat. U této profese chce zůstat a tvrdí, že v gastronomii se mnohem víc naběhala.
O celém projektu nového skateparku mluví zasvěceně. Popisuje jednotlivé kroky práce. „Na jaře začala první fáze zemařiny a za chvíli budeme chystat druhou fázi, a to už přímo skatepark,“ odpovídá na dotazy týkající se areálu. „Starý skatepark nebyl vyhovující. Byl malý a nebyl udělán profesionálně,“ podotýká. Když jsme přecházeli přes stavbu, od kolegy ve flanelové košili s cigaretou jsme se dozvěděli, jak je malá, černovlasá s tunelem v uchu Veronika Plevová šikovná na vyplétání železných mříží.

Stereotypy
Pracovat v ryze mužské nebo ženské profesi může být dobrým krokem k vystoupení z komfortní zóny nebo rozbití stereotypů. Hlavně je to znak odvahy a nebojácnosti.
Podle výzkumů z Princentonské univerzity stereotypy ovlivňují budoucí kariéru žen. Z výzkumu mimo jiné vychází i to, že dívky mají v šesti letech pochybnosti o své inteligenci. U holek je úspěch ve školách symbol, že se dobře snaží, ale u chlapců je to znak inteligence, tedy, že látku pochopí bez snažení. Díky těmto výzkumům lze pochopit, proč jsou některé profese zastoupeny nerovnoměrně.
Jedinou možnou cestou z rozbití stereotypů je osvěta. Tu mohou poskytnout učitelé, rodiče nebo právě lidé jako Veronika Plevová, kterou možná dělá nevědomky, ale právě ona sama je vhodným příkladem. Díky tomu otevírají bránu nejenom ženám, ale i mužům k dalším příležitostem.

Autorka: Gabriela Tomečková, absolventka Letní žurnalistické školy Karla Havlíčka Borovského 2021

Úvodní foto: Účastnice Letní žurnalistické školy Karla Havlíčka Borovského 2021, foto: Pavla Petrů

  • Facebook
  • Twitter