Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Počet akutních respiračních onemocnění na Vysočině klesá, nadále jich je nejvíc na Žďársku

/
/
/
163 Zobrazení



Během pátého týden roku 2024 zaregistrovala Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina (KHSV) 2004 nových případů akutních respiračních onemocnění v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Nárůst počtu hlášených případů se oproti předchozímu týdnu zpomalil.

Nejvíce zasažené je nadále Žďársko, kde je nových pacientů hlášeno 3345/100 tisíc obyvatel. Na Pelhřimovsku je nových případů 1841/100 tisíc obyvatel, na Havlíčkobrodsku 1762 a na Jihlavsku 1578 nových případů na 100 tisíc obyvatel a na Třebíčsku 1277 nových případů na 100 tisíc obyvatel.

Rychlý nárůst počtu nově hlášených případů akutních respiračních onemocnění se oproti předchozímu týdnu zpomalil. „K nárůstu počtu nemocných o 37 % došlo mezi seniory nad 65 let. O 12 % vzrostla nemocnost u dospělé populace. V minulém týdnu se o 19,7 % snížil počet nových pacientů ve věku do 5ti let. Onemocnění dýchacích cest mívá většinou mírný průběh. Mezi původci onemocnění stále dominuje chřipka typu A,“ komentuje situaci Hana Pavlasová, ředitelka Odboru protiepidemického KHSV.

Stále platí Doporučení Státního zdravotního ústavu k předcházení šíření akutních respiračních onemocnění.

Na webových stránkách KHSV je průběžně zveřejňována ARI nemocnost v Kraji Vysočina.

  • Facebook
  • Twitter