Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Petrkov pohledem Daniela Reynka a Jiřího Škocha

/
/
/
1303 Zobrazení



Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě pořádá v současnosti v prostorách Staré radnice v Havlíčkově Brodě výstavu fotografií nazvanou Petrkov – Daniel Reynek & Jiří Škoch. Zájemci si ji mohou prohlédnout až do 13. září.

„Výstavou chtěli ukázat kouzlo místa Petrkova, který je neodmyslitelně spojený s rodinou Reynků. Toto místo formovalo tvorbu všech členů rodiny, protože Bohuslav Reynek v nejbližším okolí svého rodiště nacházel inspiraci pro svou výtvarnou tvorbu i pro poezii, totéž se týká jeho manželky Suzanne Renaud a vlastně i Daníka, který začal nejdříve fotografovat to, co měl bezprostředním okolí a pak vlastně z těch fotografií vytvářel fotografické koláže,“ vysvětluje důvody uspořádání výstava Hana Nováková, ředitelka havlíčkobrodské galerie, podle níž je výstava postavená na konfrontaci fotografií Danela Reynka, který to místo viděl zevnitř jako naprosto známé a spojené s jeho životem, fotografií Jiřího Škocha, který přináší pohled zvenčí. „Ten se seznámil s Bohuslavem Reynkem a do Petrkova zajížděl, fotografoval jeho a jeho syny při práci nebo i v hodinách jejich odpočinku a zachytil tu atmosféru jiným pohledem,“ dodala Hana Nováková a doplnila příběh, který se váže ke vzniku jedné z fotografií s volavkou a Reynky. „To je volavka Věry Jirousové, kterou ona měla ochočenou. Co vím z vyprávění Daniela a Jiřího Reynka. Věra Jirousová s ní všude jezdila a ta volavka potom měla neblahý osud, protože ji při jednom z výslechu estébáci utloukli a zabili,“ uzavřela Hana Nováková.

Výstava otevřena v pátek, sobotu, neděli a pondělí od 10.00 do 17.00 a v úterý, středu a ve čtvrtek v 11.00 a 14.00 vždy na třicet minut.

  • Facebook
  • Twitter