Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Pelhřimovští policisté kontrolovali rekreační objekty v regionu

/
/
/
631 Zobrazení



Policisté v zimních měsících častěji kontrolují chatové oblasti, kam majitelé chat jezdí v tuto dobu výjimečně, aby snížili riziko vloupání. Kontroly probíhají v denní i noční dobu. Jedna z akcí proběhla ve středu 8. ledna na Pelhřimovsku. Do akce vyrazili kolem deváté hodiny ráno policisté z obvodního oddělení v Pelhřimově.

„Zaměřili jsme se na kontrolu objektů v chatových oblastech Hejlov, Lipické údolí a Čakovice. V daných lokalitách jsme zkontrolovali sto dvacet chat, a to nejen to, zda nejsou vykradené či poškozené, ale také jejich řádné zabezpečení. U žádného z objektů jsme nezjistili, že by došlo k jeho narušení,“ shrnul průběh kontroly npor. Bc. Jiří Václavík, zástupce vedoucího obvodního oddělení Pelhřimov.

Pachatelé se do chat vloupávají především přes zajištěná okna a dveře za použití násilí. Nejčastějším cílem je v rekreačním objektu zahradní nářadí, motorové pily, elektronika, kuchyňské nádobí, rybářské potřeby, starožitnosti, oblečení, potraviny a alkoholické nápoje. Pachatelé odcizí prakticky všechno co má nějakou hodnotu a lze to prodat. Dále také využívají chaty, zvláště v chladném počasí, k přespání. Škoda v těchto případech majiteli vznikne poškozením dveří popřípadě okna a zařízení chaty.
Dopadení pachatele je v případě vloupání do rekreačních objektů velmi obtížné, neboť majitelé často krádež zjistí až po delší době. Vlivem časové prodlevy dochází k poškození nebo zničení některých stop. Práci policistům znesnadňuje i to, že se v těchto lokalitách pohybuje menší množství osob, které by se mohly stát svědky vloupání a poskytnout policistům důležité informace.


„Majitelům chat doporučujeme, aby si ve svých chatách nezanechávali v době nepřítomnosti cenné věci. Je vhodné objekt zabezpečit elektronickým zabezpečením a mechanickými zábrannými prostředky jako jsou například bezpečnostní zámkový systém, mříže, uzamykatelné okenice. Není dobré nechávat si u rekreačního objektu viditelně žebřík. Uklizené by měly být rovněž všechny věci, které by pachatel mohl při násilném vniknutí do objektu použít. Jedná se především o sekyry, nářadí a předměty, které je možné využít k páčení,“ popsala policejní mluvčí Stanislava Miláčková s tím, že radí, že je vhodné rekreační objekt i v zimních měsících nepravidelně navštěvovat. Dále je vhodné všímat si pohybu podezřelých osob a vozidel v chatových oblastech.
„Pokud dojde k vloupání do rekreačního objektu je pro policisty důležité, aby majitel nevstupoval dovnitř a tuto věc neprodleně oznámil policii. Vhodné je také pořídit si fotodokumentaci cenných věcí, kterou policisté mohou následně využít při pátrání a identifikaci odcizených věcí,“ uzavírá tisková mluvčí.

  • Facebook
  • Twitter