Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Pavla Polnická: Velmi si cením těch, kteří chtějí svoje problémy řešit

/
/
/
612 Zobrazení



Pavla Polická pracuje ve žďárské charitě od roku 2009, nejprve jako pracovnice centra pro rodiče s dětmi Kopretina, nyní na pozici vedoucí Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi.

Kde všude působíte a komu svou péči poskytujete?
Sociálně aktivizační služby, neboli zkráceně SASKA působí na Žďársku. Jsme služba terénní, dojíždíme tedy do domácností uživatelů. Službu poskytujeme rodinám s nezaopatřenými dětmi, které se ocitly v dlouhodobě nepříznivé sociální situaci a neumějí tuto situaci sami řešit nebo rodiny ohrožené rizikovým způsobem života. Nepříznivou sociální situací rozumíme stav, kdy se rodina ocitne například v dluhové pasti, neumí hospodařit s financemi, jsou ohroženy ztrátou bydlení, členové rodiny mají potíže najít si zaměstnání nebo si ho udržet. Jsme tu pro rodiče, kteří potřebují pomoc s nastavením režimu rodiny jako celku, podporujeme rodiče, kteří neumí zvládat každodenní situace, dále pak pomáháme rodinám žijícím rizikovým způsobem života.

Jak jste již zmínila, jednotlivé úkony poskytujete v domácnostech vašich klientů. Jak rodiny přijímají návštěvy cizího člověka ve svém vlastním prostoru?
Snažíme se, aby se nás rodiny nebály, mluvily s námi a sdělily nám všechny problémy, do kterých se dostaly. Jsou věci, které se dají vyřešit hned, a není potřeba jejich důsledek ještě prohlubovat. Každý v životě děláme chyby, nesoudíme, nehodnotíme, ale společně hledáme řešení a možnosti, jak se co nejdříve zpátky postavit na vlastní nohy. Velmi si ceníme těch, kteří se rozhodnou zavčas svoje problémy řešit, spojí se s námi a chtějí řešit.

Které roční období je pro vás to „nejakčnější“?
Každé roční období přináší své starosti, ale i radosti. Naše služba je poskytovaná celoročně, tedy i o prázdninách. Pro nás toto období znamená právě to aktivnější období, kdy se snažíme dětem zajistit vybavení do školy, oblečení na podzim a zimu, najít možnosti, jak financovat obědy ve školách, kroužky a jiné zájmové činnosti.

Zmínila jste školní vybavení. Ve spolupráci s Charitní záchrannou sítí byla během prázdnin vyhlášena tzv. Sbírka školních potřeb pro vaše klienty, která přinesla úžasné výsledky a aktivitu ze strany veřejnosti. Jak tato myšlenka uspořádat sbírku školního vybavení vznikla?
Tento problém řešíme v rodinách už mnoho let. Každý rodič ví, že na začátku školního roku je zatížen rodinný rozpočet výdaji spojenými se školou a tyto výdaje nejsou zrovna malé. V našich rodinách, kde s finančním rozpočtem bojujeme po celý rok, je to ještě mnohem náročnější. Nechceme, aby se děti z těchto rodin cítily špatně díky tomu, že nemají pomůcky, a chápeme, že učitelé základní potřeby pro svoji výuku prostě vyžadují. Napadla nás proto myšlenka požádat o pomoc veřejnost, a když rodiče pro svoje děti pomůcky nakupují, jejich peněženku koupě pár věcí navíc nezatíží, a věřte, že pro naše rodiny je to velký dar, který pomůže. A jak jste již zmínila, sbírka má po celém okrese opravdu velký úspěch, proto bych ráda všem dárcům ze srdce velmi poděkovala.

  • Facebook
  • Twitter