Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Patronkou Jarního charitativního bazárku pro Danečka je zpěvačka Ilona Csáková

/
/
/
852 Zobrazení



Zahájení Jarního charitativního bazárku pro Danečka se blíží, už od pondělí 23. března mohou zájemci navštívit havlíčkobrodské Mateřské centrum Zvoneček při Oblastní charitě Havlíčkův Brod na adrese Rubešovo náměstí 171, kde na ně bude čekat nejrůznější oblečení pro děti i dospělé, hračky, obuv nebo doplňky.  
Za vybrané kousky může každý zaplatit dobrovolnou částkou, přičemž vybrané peníze letos pomohou dvouletému Danečkovi z Havlíčkobrodska, jemuž lékaři hned po narození diagnostikovali velice vzácnou vrozenou vývojovou vadu s nejasnou prognózou. Samotný bazárek potrvá týden, tedy do pátku 27. dubna, přičemž hned v pondělí od 17.00 bude slavnostně zahájen za účasti patronky akce, zpěvačky Ilony Csákové. Nejen, že zazpívá, ale navíc věnuje své šaty do veřejné aukce.
Celým programem slavnostního zahájení bude provázet moderátorka Tereza Šnajdr Stýblová. „Srdečně zveme všechny zájemce z široké veřejnosti. Hosté se budou bavit skutečně od začátku do konce. Plánujeme módní přehlídku s modelkami a modely z řad našich dobrovolníků. Představí se i Daneček a třešničkou na dortu bude krátké vystoupení Ilony Csákové a veřejná dražba jejích šatů,“ lákala na pondělní zahájení akce koordinátorka Zvonečku Anna Doleželová.
Setkání se uskuteční v divadelním sále AZ Centra sídlícího o patro níže, poté se návštěvníci přesunou do prostor Zvonečku, kde pro ně bude připraveno občerstvení a kde už bude nachystán i prodejní bazárek.

Plakát akce

Rodiče dvouletého Danečka se svým synem v podstatě od jeho narození pravidelně navštěvují lékaře i další specialisty včetně Střediska rané péče při Oblastní charitě Havlíčkův Brod. Díky tomu jsou patrné malé pokroky. „Odborná literatura zná jen několik pacientů s podobnou diagnózou. Mezi příznaky patří opožděný vývoj, zaostávání růstu, nedostatečně zpevněné svalstvo – takzvaná hypotonie, protáhlá hlavička – takzvaná faciální stigmatizace, svalové křeče a vyšší riziko onkologických nálezů a epilepsie,“ vysvětlila vedoucí Střediska rané péče

Irena Salaquardová. K tomu všemu se přidává naopak nejčastější vrozená vada pohybového aparátu, a to takzvaná vtočená koňská noha. Problémy se pojí také s jeho opožděným psychomotorickým vývojem. Chlapeček je velmi živý až neklidný. Je hodně fixován na rodiče a v přítomnosti cizích lidí bývá plačtivý až agresivní.
Daneček pravidelně navštěvuje neurologa a ortopeda, je pod dohledem pediatrů, jezdí na genetická vyšetření a kvůli zvýšenému riziku onkologických nálezů také do nemocnice na ultrazvuk srdíčka nebo bříška. Středisko rané péče se pak zaměřuje především na jeho psychomotorický vývoj. Letos by rodina chtěla žádat o lázeňský pobyt a vzhledem ke specifikaci diagnózy je jí doporučováno Dětské centrum Znojmo. „Zde si ale pobyt hradí sami klienti, platí se asi dvacet tisíc korun za čtyři týdny, přičemž aby měl smysl, je třeba ho absolvovat dvakrát do roka, což je finančně náročné a ne každá rodina si ho může dovolit,“ konstatovala Irena Salaquardová. Z toho důvodu výtěžek z Jarního charitativního bazárku poputuje právě na tento pobyt. Rodina by ale potřebovala i různé pomůcky, například kufřík s vybavením na ergoterapii k procvičování soustředění, pozornosti a jemné motoriky.

  • Facebook
  • Twitter