Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Paličkovaná krajka v jihlavském muzeu

/
/
/
597 Zobrazení



Výstavu Krajka psaná paličkami, která představuje průřez tvorbou krajkářky Lenky Malátové, hostí v současnosti malý výstavní sál Muzea Vysočiny Jihlava a potrvá až do 9. ledna.

Na čas vánoční a povánoční připravilo jihlavské muzeum do malého výstavního sálu v přízemí expoziční budovy autorskou výstavu paličkované krajky krajkářky Lenky Malátové. Návštěvníkům se představí její tvorba z šesti knih Paličkování, které vznikaly v letech 2004–2021.

„Lenka Malátová je absolventkou Školského ústavu umělecké výroby v Praze. Od roku 1986 pracovala v Okresním průmyslovém podniku Kutná Hora jako krajkářka v ateliéru výtvarnice Otýlie Borské. O rok později začala učit ručně paličkovanou krajku ve Školském ústavu umělecké výroby v Brně. Kurzy paličkování později rozšířila
i o kurzy malování na hedvábí. Zpracovala také metodickou řadu pro základy paličkování, kterou shrnula do několika knih. Se svými pracemi se prezentuje na různých soutěžích a výstavách doma i v zahraničí.
I když se na výstavě objeví práce různého charakteru, pokochat se bude možné také dílky svým tématem blízkými adventnímu času, která přispějí k navození té pravé vánoční nálady,“ zve na výstavu Ludmila Moržolová z jihlavského muzea.

  • Facebook
  • Twitter