Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Pacientům se stomií vymysleli v Jihlavě nového pomocníka

/
/
/
910 Zobrazení



Sedm nových pacientů potřebuje každý měsíc jejich pomoc. Stomické sestry pomáhají v Jihlavě pacientům, kteří podstoupili operaci střev a musí se naučit pečovat o střevní vývod. 

Nově proto vymyslely brožuru, která zjednoduší orientaci v pomůckách samotným pacientům. Obrázky jsou v ní kreslené a text srozumitelný pro všechny. Nový pomocník byl teď oceněn v soutěži Bezpečná nemocnice.

„Každým rokem stoupá počet našich pacientů, protože obecně přibývá zánětlivých onemocnění střev,“ vysvětluje stomická sestra Markéta Vávrová jednoduchou rovnici.
Jedná se hlavně o Ulcerozní kolitidu a Crohnovu chorobu. Tato onemocnění se týkají pacientů napříč generacemi: „Chceme vyvrátit mýtus, že se stomií se potýkají starší pacienti a ukázat, že to není tabu. Jak zánětlivá onemocnění střev, tak i onkologická onemocnění, které vyžadují operační výkon s následným střevním vývodem se týkají i pacientů mladších třiceti let. V péči máme dospívající dívku, i tříleté dítě,“ dodává.  Proto vznikla jednoduchá a srozumitelná brožura, s kreslenými obrázky, které navádí, jak pečovat o stomii krok za krokem. Tím umožní našim pacientům návrat do domácího ošetřování, bez pocitu úzkosti z nově vzniklé situace.

Ročně je v jihlavské nemocnici provedeno zhruba 200 resekcí střev. Po těchto operacích zůstává zhruba 80 pacientů v péči stomických sester, které učí pacienty žít na přechodnou dobu se stomií. Z nich asi padesát zůstane v jejich péči trvale. Celkově v ambulanci dvě speciálně vyškolené stomické sestry pečují o 213 pacientů kteří dochází do stomické poradny na pravidelné kontroly. Pokud nastane nějaký problém, mají pacienti možnost i telefonické konzultace. 

  • Facebook
  • Twitter