Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Hasiče na Vysočině zaměstnává orkán Sabine, který odnáší i střechy

/
/
/
1457 Zobrazení



Vítr, před kterým varovali meteorologové, dorazil na Vysočin. Přestože jeho síla nebyla srovnatelná s jinými oblastmi republiky, zasahovali hasiči na Vysočině v pondělí 10. února od časného rána do deváté hodiny u dvaceti událostí. K šestnácté hodině už hlásili 250 zásahů.

Od šesté hodiny ráno zasahovali hasiči v kraji u více než 80 událostí. Nejvíce práce měli od rána hasiči na Jihlavsku a Pelhřimovsku, naopak nejméně na Žďársku.
K prvnímu padlému stromu vyjeli hasiči v 6.19 do Horní Cerekve. „Nejvíce událostí zatím evidujeme na Pelhřimovsku. Ve většině případů se jedná o odstranění stromů a větví, které padly na komunikace a vytvořily tak překážku silničního provozu. V pelhřimovské nemocnici zasahovali hasiči u pádu stromu na zaparkovaný osobní automobil, v Novém Rychnově u spadlého sloupu elektrického vedení,“ uvedla po deváté hodině ranní Petra Musilová, tisková mluvčí krajských hasičů na Vysočině.

V rozmezí od 9.00 do 10.00 dopoledne zasahovali hasiči nejčastěji na Jihlavsku, nejvíce je zaměstnávaly padlé stromy na silnicích. Zásah hasičů byl nutný například v Kostelní Myslové, Jestřebí, Nové Říši nebo v Puklicích. „V Rohozné uvolnil vítr střešní krytinu na rodinném domě. K podobné události vyjížděli také hasiči v Moravských Budějovicích, kde silný vítr poškodil střechu domu v ulici Čechova,” upřesnila Petra Musilová krátce po 10.00 hodině dopolední.

Plné ruce práce měli hasiči z Vysočiny o další hodinu později. Od 10.00 do 11.00 dopolední řešili hasiči dalších 13 událostí v souvislosti s orkánem Sabine. Opět nejčastěji odstraňovali stromy a větve, které padly na silnice. „Nejčastěji v uplynulé hodině vyjížděli hasiči na Jihlavsku. Za pomoci ručních motorových pil likvidovali popadané stromy například v Dobroutově, Lukách nad Jihlavou nebo Krasonicích,” doplnila Petra Musilová.

V souvislosti s orkánem Sabine museli na Vysočině zasahovat také zdravotníci. „Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina ošetřila tři pacienty, jejichž zranění si vyžádalo převoz do nemocničního zařízení. Po pádu stromu na kabinu nákladního vozidla utrpěla jedna osoba zranění lehkého charakteru.
V dalších případech se pak jednalo o lehká poranění horní poloviny těla, způsobená větrem uvolněnými předměty – popelnicí a částí plechové střechy,” doplnil Petr Janáček, tiskový mluvčí Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina.

Jihlava zavřela hlavní hřbitov kvůli nebezpečným stromům. Jeden smrk spadl, další hrozí zřícením. Zítra se budou stromy odklízet a kácet. Opětovné otevření předpokládáme nejpozději ve středu,“ sdělil aktuální informaci z jihlavského magistrátu jeho mluvčí Radovan Daněk.

Od šesté hodiny ráno do čtrnácté hodiny vyjížděli hasiči na Vysočině už k více než 160 událostem v souvislosti s počasím. „Větrem nejpostiženější obcí je Rohozná na Jihlavsku, kde dopoledne vítr strhl střechy na 46 domech včetně hasičské zbrojnice. Na místě zasahují dvě desítky hasičů. Hasiči se snaží střechy alespoň některých domů provizorně opravit,“ doplnila odpolední informace Petra Musilová.

Hasiči na Vysočině k 16.00 evidují více než 250 událostí v souvislostí s orkánem Sabine. Od čtrnácté do šestnácté hodiny odpoledne vyjížděli hasiči k dalším 95 událostem. „Nejčastěji odstraňovali stromy a větve, které padly na silnice a tvořily tak překážku silničního provozu. Nejčastěji zasahovali v uplynulých dvou hodinách hasiči na Havlíčkobrodsku a Pelhřimovsku. Plné ruce práce mají kromě hasičů v terénu také operátoři tísňových linek 112 a 150. Přijímají nejenom hlášení o událostech z našeho kraje, ale také v důsledku přetížení tísňových linek vyřizují události z jiných krajů. Početní stav operátorů tísňových linek byl právě z tohoto důvodu posílen. Zásah v Rohozné na Jihlavsku neustále pokračuje, hasiči zabezpečují střechy budov, které strhl během dopoledne silný vítr,“ hlásila Petra Musilová po 16.00.

Časosběrné video Michala Maška ze Světlé nad Sázavou

  • Facebook
  • Twitter