Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Pacienti z oddělení dlouhodobě nemocných 3 novoměstské nemocnice si užijí rehabilitace v zelené oáze

/
/
/
418 Zobrazení



Nové truhlíky osázené trvalkami přibyly na terasu u oddělení dlouhodobě nemocných (ODN) 3 novoměstské nemocnice. Potěší tamní pacienty, a to i ty imobilní, které zdravotnický personál na terasu přiveze.

„Dělají se tam i rehabilitace. Naši pacienti jsou tak v příjemném zeleném prostředí,“ podotkla vrchní sestra ODN Kateřina Havlová.
S proměnou terasy v zelenou oázu začaly před pár lety sestřičky z oddělení. Chtěly pacientům čas, který v nemocnici tráví, nějak zpříjemnit. Pacienti se o tamní zeleň dokonce sami starají. „Sami ji zalévají. Pro pacienty, kteří jsou tu dlouhodobě, je to sociální kontakt s prostředím, které do doby hospitalizace důvěrně znali,“ řekla Kateřina Havlová.

Zahradníci nyní začali obnovovat původní osazení zeleně. „Je to zatím první fáze,“ zmínila Iveta Zelená z firmy 3D-Zahrady, která projekt realizuje. Stávající truhlíky byly vyměněny za nové, samozavlažovací, které zahradníci osázeli trvalkami. V další fázi pak dojde k osázení výklenku u terasy a k instalaci vyvýšeného záhonu. „I tam plánujeme směs trvalek,“ poznamenala Iveta Zelená.
Polovinu peněz na „zahradní terasu“ daroval nemocnici dívčí tým FreeRunHelps z Bobrové. Děvčatům se podařilo prostřednictvím projektu Vyzvi se! sehnat na tento projekt 50 tisíc korun. Druhou polovinu se rozhodla uhradit realizační firma 3D-Zahrady. „Moc se těšíme, až bude celá obnova zeleně na terase u ODN 3 hotová,“ usmála se Kateřina Havlová.

  • Facebook
  • Twitter