Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

OTÁZKY A ODPOVĚDI: Jaký trest hrozí pachateli vraždy z Brodu? A kdy bude soud?

/
/
/
1795 Zobrazení



Po víc než 40 dnech vyšetřování policisté zatkli údajného pachatele vraždy ženy z Havlíčkova Brodu. Na konci července oznámil pohřešování ženy její manžel. Tělo po pár dnech našel svědek v rybníku u obce Kámen. Přinášíme přehled toho, co o pachateli víme i toho, jak se teď bude případ vyvíjet dál.

Kdo je údajný pachatel?

Policisté se na úterní tiskové konferenci omezili pouze na konstatování, že jde o dvaapadesátiletého muže. Nechtěli konkretizovat, jestli obvinili manžela (nebo jiného příbuzného) zavražděné ženy. Řekli ale, že vrah se se svou obětí znal.

Co teď s pachatelem je?

Soud ho v úterý poslal do vazby. Tam může teoreticky být až tři roky. Je ale pravděpodobné, že dřív – než tato lhůta vyprší – rozhodne soud o tom, na jak dlouho půjde do vězení. Údajný pachatel taky může v pravidelných intervalech žádat, aby ho soudce z vazby propustil. V případě podezření z vraždy ale stíhání na svobodě není příliš obvyklé.

Co údajného vraha čeká v nejbližších týdnech?

Předně bude muset dál spolupracovat s vyšetřovateli. Ti budou při dalších výsleších i při rekonstrukci přímo na místě činu ověřovat, jestli je jeho přiznání kompletní a pravdivé. Obviněného muže taky budou zkoumat znalci, kteří posoudí například, jestli nemá vadu osobnosti nebo jak velká je šance na jeho nápravu. Údajný vrah naopak nejspíš nebude ve vazbě pracovat – většina stíhaných totiž do práce nechodí.

Kdy začne soud rozhodovat o trestu pro údajného pachatele?

Kriminalisté na úterní tiskové konferenci řekli, že případ budou vyšetřovat ještě minimálně půl roku. Pak bude spis nejspíš několik týdnů studovat státní zástupce a pokud podá obžalobu, bude se s dokumenty k případu muset seznámit i soud. Hlavní líčení by tak mohlo začít příští rok před prázdninami. Samotný proces by pak mohl trvat dny nebo týdny, proti rozsudku by se ale následně mohl odvolat jak vrah, tak i státní zástupce.

Jaký trest údajnému pachateli hrozí?

Dvaapadesátiletý muž se přiznal nejenom k vraždě, ale taky k tomu, že si svůj čin naplánoval předem. Vztahuje se na něj proto přísnější sazba – aktuálně mu hrozí 12 až 20 let vězení. Pokud by mu ale kriminalisté dokázali například, že pro sebe chtěl získat majetkový prospěch nebo že žena při činu trpěla, mohl by dostat až doživotí.

Kdy by se mohl dostat na svobodu?

To záleží na tom, jaký dostane od soudu trest. V každém případě platí, že pachatelé odsouzení za vraždu můžou požádat o podmíněné propuštění z vězení po odpykání dvou třetin trestu. Údajný vrah z Havlíčkova Brodu by se tak teoreticky mohl dostat na svobodu za 8 let, pokud by dostal nejvyšší sazbu, která mu teď hrozí, mohl by o propuštění žádat za víc než 13 let.

  • Facebook
  • Twitter