Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Ostřílení dobrovolníci k Čisté Vysočině: už nás jen tak něco nepřekvapí

/
/
/
393 Zobrazení



Procházka přírodou s přidanou hodnotou. To je akce Čistá Vysočina, které se každoročně účastní také parta dobrovolníků Krajského úřadu Kraje Vysočina pod vedením koordinátorky Ireny Hambálkové. Druhý dubnový čtvrtek byl pro tuto akci jako dělaný. Svítilo sluníčko, teploty stoupaly ke dvaceti stupňům Celsia a třináctka dobrovolníků se těšila, jak zase udělá kousek krajského města čistším.

Hned na začátku se účastníci rozdělili na dvě party. Jedna část šla uklidit oblast kolem krajského úřadu podél Koželužského potoka a cyklostezky na Telečské. Druhá parta vyrazila směrem od benziny ONO Rantířovskou ulicí a dále k obchodnímu centru Aventin až do městské části Hosov. A hned začátek cesty stál za to. Vítr zřejmě odfoukal igelitové rukavice z benzinky, takže přilehlé prostranství kousek od Sociálního centra Kraje Vysočina jimi bylo poseté.

Běžné odpadky, ale pár bot nebo rifle

Protože většina chodí pravidelně, skladba odpadků v přírodě už je nemohla překvapit. Nechyběly plechovky, láhve od alkoholických nápojů, papírky od sladkostí a účtenky za nákupy. Odhozené nedopalky cigaret jen kousek od odpadkových košů také nejsou ničím překvapivým. „Letos sbíráme také zbytky svačin, třeba kousky toustového chleba. Ale jsou věci, které dokážou překvapit. Například když najdeme kompletní obuv nebo i rifle,“ uvedla jedna z dobrovolnic Simona Špinarová.

Každoročně dobrovolníci nachází v Jihlavě obaly od hašlerek. Ty patří mezi stálice mezi odpadky. Letos se v Rantířovské ulici našel také velký disk od auta nebo různé cedulky. A jak si úseky dobrovolníci vybírají? „Snažíme si zavčas rozdělit úseky, protože chodí i další kolegové z krajského úřadu. My máme kratší trasu vždy stejnou, ale druhou vždy měníme,“ popsala koordinátorka dobrovolníků Irena Hambálková.

Tisíce dobrovolníků, stovky kilometrů a tuny odpadků

Do osvětové akce, která končí 21. dubna, se na Vysočině přihlásilo 779 skupin a více než třicet tisíc dobrovolníků. Ti postupně uklidí 1 618 úseků kolem silnic I., II. a III. tříd napříč krajem nebo na veřejných prostranstvích. Sesbíraný odpad od cest odveze Krajská správa a údržba silnic Vysočiny a ŘSD ČR. Loni podobný počet dobrovolníků pomohl přírodu zbavit více než 66 tun odpadků.

Tato zpráva vznikla jako výstup projektu: „Rozvoj inovativních postupů v rámci sociální ochrany a prevence v Kraji Vysočina, registrační číslo CZ.03.02.02/00/22_006/0000537“. Na realizaci projektu byly poskytnuty finanční prostředky z OPZ+, který je spolufinancován Evropskou unií.

  • Facebook
  • Twitter