Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Osmičková výstava v Telči představí osobnosti města

/
/
/
1841 Zobrazení



V prostorách telčské radnice bude v pondělí 9. dubna v 15.00 slavnostně zahájena výstava nazvaná Výročí telčských osobností. Expozice je věnována osobnostem, které se v Telči narodily, žily, zemřely nebo v Telči tvořily a mají v letopočtu narození či úmrtí osmičku.

„Rok 2018 je rokem oslav osmičkových výročí, ve kterém si připomínáme osudové události, jež se odehrály v letech zakončených číslicí osm. Výstava v Telči s názvem Výročí telčských osobností se tomuto pojetí tak trochu vymyká, neboť se nevěnuje historickým datům, ale osobnostem, které se v Telči narodily, žily, zemřely nebo v Telči tvořily.

Výstava připomene mimo jiné básníka Otokara Březinu, který v Telči studoval na reálce, malíře Petra Tamchynu – v Telči žil a maloval, Mílu Doleželovou, malířku rozsáhlého díla, která v Telči žila, nebo učitele a historiky Jana Tiraye a Jana Beringera. Z dalších významných jmen lze uvést například kronikáře města Karla Cejnara, bratry Mátlovi, sokolku Hedviku Krepčíkovou a další osobnosti Telče mající v letopočtu narození nebo úmrtí osmičku,“ popisuje Helena Grycová Benešová z Muzea Vysočiny Jihlava.

Výstavu pořádá Muzeum Vysočiny Jihlava, pobočka Telč ve spolupráci s Muzejním spolkem v Telči a Městem Telčí. Trvat bude do 1. května 2018.

  • Facebook
  • Twitter