Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Třebíčská radnice plánuje odvodňovat zadní synagogu

/
/
/
771 Zobrazení



Zdi v zadní synagoze – památce UNESCO, která dominuje židovské čtvrti v Třebíči, dlouhodobě vykazují zvýšenou vlhkost. Ta je do stěn památky přenášena z okolní zeminy. Soli, rozpuštěné ve vzlínající vodě, nevratně narušují povrchy omítek a nástěnné malby v interiéru.

Radnice nechala zpracovat několik odborných posudků a v létě začne odvodňovat severní stranu synagogy. Jedná se o první etapu zemních, stavebních a izolačních prací, která omezí vnikání vlhkosti do zdiva synagogy, především ze severní strany, z prostoru stráně nad budovou. Město nyní vyhlásilo na odvodnění památky veřejnou soutěž, s předpokládanou hodnotou prací ve výši necelých 800 tisíc korun. Následně, na základě doporučení expertů, proběhnou další etapy obnovy omítek a maleb v interiéru.

Byl zpracován restaurátorský průzkum a záměr pro restaurování nástěnných maleb v interiéru, bude probíhat dlouhodobé monitorování vlhkosti a teploty s následným návrhem mikroklimatu v interiéru synagogy a doplňkový průzkum a zkoušky pro přípravu postupu obnovy interiéru.

  • Facebook
  • Twitter