Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Oprava sochy Panny Marie Bolestné, kašny a kříže v Zahrádce se uchází o hlasy v soutěži Máme vybráno

/
/
/
347 Zobrazení



Druhé kolo soutěže Máme vybráno odstartovalo, v klání veřejných sbírek je čtrnáct finalistů, každý kraj zastupuje jeden projekt. Hlasovat můžete do konce letních prázdnin, podle počtu hlasů pak pořadatelé rozdělí finanční odměnu.
Vysočinu zastupuje oprava sochy Panny Marie Bolestné, kašny a kříže v Zahrádce

Minulost získává budoucnost: lidé opravují památky, snaží se uchovat dědictví předků pro další generace. Druhé kolo soutěže veřejných sbírek zná své finalisty, na stránkách www.mamevybrano.cz už pro ně můžete hlasovat.
Přesně polovina projektů je v soutěži poprvé. Převažují církevní památky a mezi nimi dominuje obnova kostelů a varhan. Touha znovu slyšet jejich hlas mobilizuje desítky lidí, kteří investují svůj čas a shánějí dostupné finanční prostředky, důležitým zdrojem jsou pro ně právě veřejné sbírky. Soutěž Máme vybráno se soustředí na jejich propagaci, dokáže ale také přispět finančně: Institut pro památky a kulturu mezi všechny účastníky druhého kola rozdělí částku v minimální výši 100 tisíc korun: záleží na hlasujících, v jakém to bude poměru.

„Řadu vyhlašovatelů známe osobně, setkáváme se s nimi na pravidelném vyhlašování soutěže. Je vidět, že mají okolo sebe spoustu podporovatelů, které dokáží zmobilizovat, aby opět mohli bojovat ve finále: z každého kraje vždy postupuje jen jedna veřejná sbírka. Podle pravidel se nemohou letošního klání účastnit vítězové z loňského roku, tedy trojice s největším počtem hlasů, zbývající pak ano. Zajímavostí je, že je to letos přesně napůl. Máme sedm nových sbírek a sedm, které bojovaly už loni,“ popisuje Aleš Kozák z Institutu pro památky a kulturu, který akci pořádá.
Hlasujte, a pomozte tak jednotlivým projektům. Každý hlas má cenu, promění se v koruny pro české kulturní dědictví. Během září budou finalisté pozváni na slavnostní vyhlášení do Prahy.

  • Facebook
  • Twitter