Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Odstartovala výstavba nové ubytovny pro odsouzené ženy ve Věznici Světlá nad Sázavou

/
/
/
1758 Zobrazení



Věznice Světlá nad Sázavou je česká věznice s ostrahou v severozápadní části města Světlá nad Sázavou, určená pro odsouzené ženy. Kapacita věznice je momentálně 768 osob. Je to jediná česká věznice, kde si odpykávají svůj trest i odsouzené ženy v oddělení matky s dětmi do tří let. Nově zde přibude moderní pavilon, díky kterému se ženské věznice ve Světlé nad Sázavou zvětší kapacita o 168 míst. Přínosné to bude nejen pro odsouzené, jež díky přístavbě získají více prostoru, ale především pro jejich děti, které je přijdou navštívit. Nový objekt bude zcela samostatný a bude mít vlastní zdravotní středisko, kantýnu, kuchyň s jídelnou a několik terapeutických místností.
„Dlouhodobě se potýkáme s problematikou drog, proto bychom zde chtěli zřídit i specializované oddíly pro léčbu drogově závislých,“ sdělila ředitelka světelské věznice Monika Myšičková. „Nebude to však jen pro ně,“ upozornila. K tomu navíc bude dopomáhat i další objekt, který vybudujeme v těsném sousedství nové ubytovny. Sloužit bude pro návštěvy s dětmi. Těm přizpůsobíme prostory tak, aby působily jako domácí prostředí a docházelo ke správnému rozvoji vztahů mezi dítětem a odsouzenou matkou. „Děti žádnou trestnou činnost nespáchaly, za nic nemohou a my se jim snažíme pobyt zde maximálně zpříjemnit,“ doplnila ředitelka věznice.
Ve Světlé jsou cely nejčastěji pro osm odsouzených. „I to je však hodně. Mnohdy se sejdou ženy, které mají různé povahy a nálady a je to pak vztahově opravdu komplikované,“ přidala se Myšičková. To potvrzují i samotné vězeňkyně, které se do nového už těší. „Ne každá odsouzená se dokáže sžít s ostatními a být tolerantní. Navíc najít si nějaké soukromí, třeba na četbu, je velice náročné. Tam bychom měly více prostoru, klidu a mohly bychom se posunovat nějak dál. Doufám, že se tam dostanu,“ svěřila se paní Jana, která si ve vězení odpykává šestiletý trest za podvod.
Ubytovna ve Světlé nad Sázavou představuje v současné době jedinou výstavbu zcela nového ubytovacího objektu v rámci stávajících věznic. Slavnostního zahájení její výstavby se zúčastnili náměstek ministryně spravedlnosti Jeroným Tejc, zástupci vězeňské služby v čele s generálním ředitelem, představitelé zhotovitele – firmy PKS stavby, náměstci hejtmana Kraje Vysočina, starosta města Světlá nad Sázavou a další hosté. Samotná stavba potrvá 540 dnů a náklady jsou vyčísleny na téměř 170 milionů korun českých.

  • Facebook
  • Twitter