Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Odřad vysočinských hasičů se vrací z jižní Moravy

/
/
/
752 Zobrazení



Z rozhodnutí Krizového štábu Jihomoravského kraje ukončí v pátek 9. července odřad vysočinských profesionálních hasičů svoji pomoc v obci Hrušky. Do tornádem nejvíce postižené obce byl odřad vyslán jako jeden z prvních, v rámci odřadů hasičských záchranných sborů, v pátek 25. června v ranních hodinách. 

„Postupně se v odřadu vystřídalo 152 příslušníků, a to nejenom z výjezdu, ale také z oddělení a pracovišť ochrany obyvatelstva a krizového řízení a také z oddělení a pracovišť komunikačních a informačních systémů. Mezi zasahujícími byli i dva členové posttraumatického týmu, kteří se velmi intenzivně podíleli na poskytování psychosociální pomoci lidem v postižené obci,“ informovala mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

Ihned po příjezdu do Hrušek se členové odřadu zapojili do záchranných a likvidačních prací. S sebou si přivezli 22 kusů techniky. Jednalo se například o nákladní automobily, kontejnery pro nouzové přežití, elektrocentrály, kontejner pro zastřešování budov, ale také třeba o smykem řízený nakladač.

„Hasiči pomáhali odstraňovat tornádem postižené konstrukce domů a zaplachtovávali střechy budov. Podíleli se také na stabilizaci domů, a to i těch, které byly statiky určeny k demolici a ze kterých si tak obyvatelé mohli bezpečně odnést alespoň své osobní věci. Za pomoci těžké techniky pak nakládali suť a odváželi ji na skládky,“ upřesnila Petra Musilová.

Ve výbavě hasičů nechyběl ani týlový kontejner, díky kterému byl odřad zcela soběstačný a který poskytoval členům odřadu plné zázemí pro zvládnutí dlouhotrvajícího zásahu.

  • Facebook
  • Twitter