Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Odpadků je letos méně, shodují se krajští dobrovolníci

/
/
/
525 Zobrazení



Desítka dobrovolníků – pracovníků Krajského úřadu Kraje Vysočina se shoduje, že oproti loňskému roku objevili a sesbírali odpadků méně. Přesto několik pytlů směsného odpadu a plastů ve čtvrtek 21. dubna naplnili.

Opětovně se dobrovolníci zapojili do osvětové akce Čistá Vysočina, kterou Kraj Vysočina každoročně pořádá. Vybaveni rukavicemi, vestami a platovými pytli se vydali vyčistit jihlavské ulice Seifertova, Wolkerova, Na Skalce, Telečská, Barvířská, U křížku a lokality Pod Větrníkem a Pístov – Vysoká. Mezi zkušenými dobrovolníky se objevili i nováčci. „S krajskými dobrovolníky se vydávám poprvé, ale manžel je lesník, a tak už léta chodíme pravidelně do lesa a vždy sbíráme i odpadky. Když bylo synovi 16 let, upozornil pána ve středním věku, že zahodil obal od tatranky, a když pán viděl, že syn nesl velký pytel sesbíraných odpadků, obal od sušenky opravdu sebral,“ svěřila se Iva Matoušková, která je už v důchodu, ale na částečný úvazek pomáhá kolegům na sociálním odboru krajského úřadu.

Trofej v podobě džín a smysluplně strávený volný čas

Poprvé s kolegy vyrazila sbírat odpadky také Leontina Křížová, která už čistila Hosovský rybníček od rákosí nebo pracovala v zámecké zahradě v Jaroměřicích nad Rokytnou. „V prvé řadě velmi ráda pomáhám. Jsem moc ráda, když za mnou něco zůstává a navíc mě to baví. Je moc fajn smysluplně naplnit volný čas. Jsme dobrá parta, takže je moc příjemné, když člověk dělá něco s lidmi, kteří jsou fajn,“ prozradila Leontina.

Obvyklým odpadkům, jako jsou skleněné lahve, plastové obaly, papírové krabičky nebo třeba cigaretové nedopalky, vévodily džíny a našla se i ponožka.
S pocitem dobře odvedené práce si dobrovolníci závěr odpoledne zpříjemnili posezením a zpěvem u kytary.

Zapojení dobrovolníci a jejich aktivity jsou součástí evropského projektu. Ten má za cíl propagovat myšlenku dobrovolnictví a inspirovat další zájemce o zapojení do aktivit, ve kterých najdou smysl. A dále také zapojit do dobrovolnické činnosti samotné úředníky, protože i ti dokáží pomoc tam, kde je třeba.

Tento článek vznikl v rámci projektu: „Aplikace inovativních postupů v rámci sociální ochrany a prevence v Kraji Vysočina“, reg. č.: CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_007/0015546, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.

  • Facebook
  • Twitter