Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Oblastní charita Jihlava rozšiřuje nabídku pomoci ukrajinským uprchlíkům

/
/
/
536 Zobrazení



Pracovníci Oblastní charity Jihlava využívají v pomoci Ukrajincům svoje profesionální zkušenosti s humanitární pomocí, koordinací dobrovolníků a s poskytováním sociální péče. Měsíc takřka nepřetržitě poskytují poradentství a komplexní péči pro uprchlíky z Ukrajiny, kteří našli azyl na území působnosti jihlavské charity.

Tým humanitární pomoci Oblastní charity Jihlava zajišťuje potravinový servis nejenom pro KACPU, ale nově například i pro jihlavskou organizaci F Point, která poskytuje prostředí svého klubu pro řízené aktivity ukrajinských dětí a mládeže. Potraviny a hygienické potřeby vozí pracovníci jihlavské charity nově i do Ukrajinského domu na Brněnské ulici (pozn. bývalý DDM) v Jihlavě. Zároveň zde Dobrovolnické centrum Oblastní charity Jihlava zajišťuje i dobrovolníky, kteří zde provádí interiérové úpravy, stěhují sem nábytek anebo uklízí vnitřní prostory. Nové komunitní centrum i s ubytovací kapacitou tzv. Ukrajinský dům mají být otevřeny v pátek 25. března.

Potravinová pomoc uprchlíkům je permanentní, a tak musí být jihlavské charitní sklady průběžně doplňovány. „Prosíme veřejnost o ovocné kapsičky, přesnídávky, Brumíky perníčky či minerálky v obalech 0,5 l, které potřebujeme pro děti na KACPU a F Pointu,“ sděluje aktuální výzvu Ida Kopalová Mitisková, která je hlavní koordinátorkou potravinové pomoci pod Oblastní charitou Jihlava. Zároveň je potřeba získat kromě potravin k okamžité konzumaci i potraviny k přípravě pokrmů v místě ubytování. „Potřebujeme především trvanlivé potraviny, jako jsou konzervy, těstoviny, rýži, rajský protlak, oleje nebo cukr a sůl. Uvítáme i prací prášky, toaletní papír a třeba krém na opruzeniny pro ty nejmenší,“ sumarizuje aktuální potřeby Ida Kopalová Mitisková.

Hana Fexová, ředitelka Oblastní charity Jihlava dodává: „Děkuji všem dárcům, kteří darovali a darují materiální pomoc. Ať už jsou z řad veřejnosti, farností nebo z dalších organizací. Poděkování patří i dobrovolníkům, kteří se zapojují rozmanitou činností při pomoci rodinám z Ukrajiny.“ Ředitelka Oblastní charity Jihlava doplnila, že jihlavská charita poskytuje kromě humanitární pomoci, také poradenství a komplexní péči pro všechny, kteří se na charitu obrátí.

Oblastní charita Jihlava měsíc od vypuknutí Ruské invaze na Ukrajinu dosud pomohla 500 uprchlíkům. Z potravinové sbírky bylo expedováno přímo uprchlíkům nebo jejich ubytovatelům okolo pěti tun potravin a drogerie. Denně pomůže jihlavská Charita v průměru 30 uprchlíkům. Prozatímní rekord se konal 14. března. To dorazilo do sídla Oblastní charity Jihlava během dne 55 Ukrajinců žádající o pomoc.

  • Facebook
  • Twitter