Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

O víkendu zazní na lipnickém hradě renesanční a duchovní hudba

/
/
/
434 Zobrazení



Tradiční koncert dobřichovického souboru Ludus Musicus se uskuteční na hradě v Lipnici nad Sázavou v sobotu 31. července a v neděli 1. srpna. Sobotní program představí renesanční písně a v neděli zazní v hradní kapli duchovní hudba doby, kdy vznikala Lipnická bible, která je právě vystavena na našem hradě.

„V sobotním, renesančním programu zazní většinou anonymní české a italské světské písně. Tyto útvary se
nazývají Frottoly a Villanelly. Jsou to pouliční písničky prostého obsahu. Většina frotol a villanell má
milostný charakter. Nebývají však nikdy vážné, spíše parodické. A často v nich zaznívá silný ironický tón.
Prováděly se, jak říká podtitul, přímo na ulici a záleželo na interpretovi, do jaké míry náhodné posluchače
svým zpěvem a provedením zaujme. Ze známých autorů se těmito formami zabývali i členové Rudolfinské kapely Jacob Regnart a Franz Sales. Ukázka jejich Villanell v programu zazní,“ popisuje kapelník souboru Ludus Musicus František Běhounek.

Nedělní gotický program se váže k datu 1421, kdy byla na lipnickém hradě dopsána Lipnická bible, která je nyní na hradě vystavena. „Zazní repertoár, jak liturgický, tak i světský, jenž se v té době u nás provozoval. Ukázky budou čerpány jednak z Vyšebrodského rukopisu, jehož dopsání se uvádí k roku 1410 a dále z kancionálu Písně vajroční, který sice byl vydán až v roce 1537, ale je v něm zapsán zlatý fond české gotické písňové tvorby. Světské ukázky budou vybrány z dalších rukopisů,“ dodal kastelán Marek Hanzlík.

  • Facebook
  • Twitter