Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

O jihlavského 81. pěšího pluku na srbském bojišti v Jihlavě

/
/
/
1688 Zobrazení



Přednášku Radima Kapavíka ze Sdružení Signum belli 1914 nazvanou Odloučený IV. prapor jihlavského 81. pěšího pluku na srbském bojišti 1914 pořádá v muzejním Malovaném sále v úterý 5. listopadu od 17.00 Muzeum Vysočiny Jihlava.

Po vypuknutí 1. světové války byl jeden prapor jihlavského 81. pěšího pluku, do nějž rukovali vojáci z Jihlavska a okolí, nasazen odděleně od zbytku pluku, a to na srbském bojišti. S rakouskou 6. armádou zde prošel jen do konce roku 1914 třemi ofenzivami proti Srbsku, které nakonec skončily neúspěchem. Prapor při tom prodělal mimo jiné těžké boje na hoře Jagdonja i bitvu na Kolubaře, při kterých utrpěl obrovské ztráty. Přednáška, založená na intenzivním archivním výzkumu tohoto opomíjeného období našich dějin, nás seznámí s osudem IV. praporu 81. pěšího pluku během roku 1914 a představí tak část připravované publikace o jihlavském pluku ve Velké válce.

  • Facebook
  • Twitter